Ne bojte se čišćenja
Već i vrapci na grani znaju da Hrvati jako malo jedu ribe. Više smo „mesni narod“, jer ako u ručku nema mesa, to nije ručak. Možda je vrijeme da promijenimo tu naviku. Minimalno dva puta tjedno riblji ručak, ako se malo potrudimo, nije nemoguća misija, a još je k tome zdrava navika.
Nisam pobornik filetirane ribe. Riba se ne jede vilicom, nego prstima i to je čar ribljeg ručka.
Riba na gradele uz lešo povrće, moj je top izbor. Gradele su ipak većinom rezervirane za vikend druženja, a preko radnog tjedna donosimo trikove kako jednostavno i brzo pripremiti ribu.
TRIK 1: Izbor ribe
Rođena sam u Splitu. Splitska peškarija je priča za sebe. Ako ste u posjetu Splitu, svakako se zaputite u ribarnicu pokraj Marmontove, po mogućnosti rano ujutro. Ovisno o mjesecu, ponuda ribe je velika. No, ne živimo svi u Splitu, dalmatinskim gradovima i otocima, te nemamo na izbor veliku ponudu svježe ribe. Stoga, preporuka za morsku ribu koju možete naći u svakom supermarketu ili gradskoj ribarnici svakako je: brancin (lubin) ili orada (komarča).

TRIK 2: Čišćenje
Mislim da je to jedna od glavnih prepreka zašto jedemo malo ribe. Ah, to čišćenje. No, nemojte se bojati zamazati ruke. Jednom kada očistite ribu, vidjet ćete da to nije tako težak posao. Nož i kuhinjske škare su sav alat koji vam treba.
Ljuska se skida struganjem u suprotnom smjeru od njena rasta, dakle od repa prema glavi. Pritom, ribu treba držati za rep.
Struganje ljuski mora se izvoditi pažljivo, da se ne ošteti koža. Slijedi odstranjivane škrgi i utrobe. Najprije se oštrim nožem, ne mora biti velik, otvori riba po trbuhu.
Na kraju ribu treba isprati. Ribu se mora isprati izvana i iznutra, pod mlazom hladne tekuće vode.
TRIK 3: Marinada
Pripremite mješavinu začinskog bilja. Mješavina se može sastojati od češnjaka, peršina, origana i/ili ružmarina, te soli i papra. Njome napunite šupljinu ribe.
TRIK 4: Riba na sobnoj temperaturi
Nikada na zagrijano ulje, ne stavljajte ribu direktno iz hladnjaka. Minimalno dva sata ju izvadite iz hladnjaka prije pripreme. U protivnom koža ribe će se zalijepiti za tavu.
TRIK 5: Prženje na dobro zagrijanom ulju
Na dobro zagrijano ulje (maslinovo, a možete i pomiješati i malo sa suncokretovim), oradu stavite peći. Okrećite je i polijevajte uljem u kojem se prži te par puta okrenite sa jedne i druge strane. Orada je pržena kad se odvaja meso od kostiju (drače).
TRIK 6: Peršin i češnjak su obavezni

Pečenu oradu zalijte žlicom ulja u kojem se pržila, maslinovim uljem te svježe nasjeckanim peršinom i češnjakom
TRIK 7: S glavom ili ne
Izbor je na vama. Ja volim ostaviti glavu, osim u slučaju kada radim riblju juhu ili riblji temeljac.
Dobar tek i jedimo svi zajedno više ribe!