Uz malo soli guljenje ljuske je lakše

Ne znaš kuhati? Dobro valjda jaja znaš! Česti su početni razgovori o kuhanju. No, savršeno kuhana jaja nije baš tako jednostavno skuhati.

TRIK 1: Velika posuda

Koristite uvijek dovoljno veliku posudu i pazite da budu potpuno prekrivena vodom.

TRIK 2: Ne kuhajte jaja direktno iz hladnjaka

Jako ohlađena jaja neće dobro reagirati na naglo zagrijavanje, pa će ljuska popucati. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi.

jaja              tvrdo kuhana jaja

TRIK 3: Obavezno hladna voda

Za savršeno kuhana jaja najvažnija je temperatura vode. Stavite ih u hladnu vodu, a kad zakuhaju, tj. kad se pojave prvi mjehurići, temperaturu treba smanjiti. Stavite li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Također, naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

TRIK 4: Kuhanje nakon vrenja, određuje kakvo će jaje biti

Ako želite meko kuhana jaja, odnosno kremasti žumanjak, nakon vrenja kuhajte ih još 6 minuta, a za tvrdo kuhana, od 10 do 12 minuta.

Ako pak želite potpuno tekući žumanjak, tada u zakuhanu posoljenu vodu, spustite jaje u posudu žlicom i pustite da kuha 4 min (manja jaja), 5-6 min (veća jaja).

TRIK 5: Malo soli za lakše ljuštenje

Kako biste jaja kasnije lakše oljuštili, u vodu gdje se jaja kuhaju dodajte malo soli.

kuhana jaja                         jaja u kutiji

TRIK 6: Hladna voda ili led

Kad su kuhana, jaja izvadite i stavite u zdjelu s hladnom vodom i po mogućnosti ledom. Led zaustavlja proces kuhanja i olakšava skidanje ljuske.

TRIK 7:  Guljenje

Jaja se gule nakon što se potpuno ohlade. Najbolje je razbiti ljusku i umočiti tako natučeno jaje u posudu s hladnom vodom, voda će se uvući između ljuske i jajeta i olakšati guljenje. Drugi je način da razbijete ljusku dok su jaja još vruća i ostavite ih u hladnoj vodi da se potpuno ohlade, povremeno dolijevajući još hladne vode.