Povratak u djetinjstvo

Moja prva asocijacija na marmeladu od šljiva je baka. I sada osjećam onaj miris koji se prožimao kuhinjom dok ju je radila.

Nisam ljubitelj pekmeza ni marmelada, ali marmelada od šljiva mi je ?

Ove godine smo s dečkima brali šljive, a za marmeladu je zaslužna svekrva. Donosim vam recept jer me podsjeća na bakin.

„Od oka“

Voljela bih da mogu baku pitati za recept, ali nažalost ne mogu. A i da mogu ona bi rekla ” Zrine, stavi šljive, šećer, malo limuna i to ti je to”

Nikada nije odavala svoje recepte, a kuhala je najbolje na svitu. Njoj je sve bilo “od oka”. Marmeladu od šljiva je radila na štednjaku na drva i to je davalo još veći gušt cijelom procesu.

Znate li koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Meni je sve marmelada, ali sam se potrudila otkriti po čemu se razlikuju.

Džem se uvijek pravi od cjelovitog ili izrezanog voća. Kuha se sa šećerom. Na kraju kuhanja je gust.

Glavna mu je karakteristika to što sadrži krupne komadiće neoguljenog ili oguljenog voća, koji u glatkom namazu moraju biti vidljivi.

Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava s 1 kg šećera).

Pekmez se radi ukuhavanjem voćne kaše više ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje (ali i ne mora) šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20% ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.

Marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Zbog toga prava se marmelada radi se od soka voća ili pulpe koje se pasira.

Ukratko, džem, pekmez i marmelada se razlikuju po količini šećera i strukturi komadića.

Po svemu sudeći, ja vam donosim recept za pekmez, a ne marmeladu, od šljiva:

5 kg šljiva

1 kg šećera

2 limuna

2 dcl ruma

3 vanil šećera

Šljive prvo operite, a zatim ih prepolovite i izvadite im koštice.

U veliku posudi u kojoj ćete raditi pekmez, stavite red šljiva, red šećera i to tako ostavite preko noći na hladnom.

Sutradan šljive i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri 30-tak minuta, a zatim dodajte limun narezan na tanje ploške (možete oguliti koru, a i ne morate.).

Nakon 30-tak minuta kuhanja, posudu s pekmezom prebacite u pećnicu na 150 stupnjeva.

Pecite 4-5 sati uz povremeno miješanje. Bit je da vam se količina pekmeza smanji u pola, odnosno da tekućina ispari i nastane gust pekmez. Pred kraj kuhanja dodajte rum.

Pekmez je gotov kada vam s kuhače pada u komadima.

Kuhani pekmez stavite u čiste posudice. Poklopite ih i ostavite ih u mlakoj paćnici preko noći.

Recept je jednostavan, ali za njega vam treba dosta vremena. No, isplati se jer cijelu godinu možete uživati u domaćem pekmezu od šljiva. Sada još samo trebate ispeći palačinke.

Meni svaki put pekmez od šljiva vrati u djetinstvo. Nadam se da će i vas!