Odaberite najbolji spot za svoje dijete

Za svakog roditelja i dijete, rujan predstavlja novi početak. Početak nove vrtićke i školske godine, početak treninga i izvanškolskih aktivnosti.

Sada je pravo vrijeme da sa svojim djetetom (ako već niste) obavite mali razgovor o tome što želi trenirati i raspitate se o vrstama treninga u svome gradu.

Pronađimo vrijeme

Mnogo roditelja odustane od upisa djeteta na sportske aktivnosti, jer i moru obveza vožnja djeteta na trening je još jedna dodatna obveza, za koju nemamo uvijek vremena. No, dobrobiti bavljenja sportom kod djece su velike i zbog njih se isplati pomaći vrijeme.

O ovoj bitnoj temi razgovarala sam s Marinom Maršić, diplomiranom kineziologinjom i majkom troje djece.

Sportska aktivnost doprinosi prevenciji bolesti srčanog i krvožilnog sustava, prevenciji pretilosti ali i prevenciji kroničnih bolesti u kasnijoj dobi. Utječe na razvoj različitih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti.

Djeca koja se bave sportom imaju veću koncentraciju i sposobnost učenja, bolje se snalaze u interakciji i komunikaciji s drugima, manje su sklona nervozi i tjeskobi te imaju više samopouzdanja, samodiscipline i organizirana su.

Isplati se, zar ne!

Navika za cijeli život

Ako djeca u ranoj dobi razviju naviku za vježbanje najvjerojatnije će tu naviku njegovati i ostatak života.

Prije upisa djeteta na neku aktivnost treba imati na umu da time ne počinje njegova uspješna sportska karijera i tako se treba i ponašati.

Cilj sportskog treninga kod djece treba biti stvaranje navike redovitog vježbanja, poticanje djeteta da zabavnim i primjerenim sadržajima stvori pozitivan stav o kretanju te da zavoli sport.

Socijalizacija i potreba za igrom

Potrebno je da treninzi zadovolje osnovne kriterije, a to su potreba za kretanjem, za socijalizacijom i za igrom.

Idealno bi bilo kada bi djeca isprobala što više različitih sportova prije polaska u osnovnu školu ili kroz niže razrede i onda odabrala sport u kojem su se najbolje snašli, koji im se najviše sviđa.

Ranom specijalizacijom, djeca koja uče elemente samo jednog sporta ostaju zakinuta za golemu količinu motoričkih informacija, koje bi dobili iz drugih sportova.

Najbolje vrijeme za početak

tjelesna aktivnost

Najbolje vrijeme za početak bavljenja sportom je od 3. do 7. godine. I u toj dobi bilo bi idealno upisati djecu u programe univerzalne sportske škole.

U univerzalnim sportskim školama radi se na višestranom razvoju djece, razvijaju se sve motoričke sposobnosti, program se savladava kroz igru što je potrebno da bi djeca zavoljena sport.

Nema natjecanja koja su u ranoj dobi stresna za djecu. I što je vrlo važno djeca se upoznaju s različitim sportovima, tj. prolaze kroz elemente iz brojnih sportova te su izložena različitim motoričkim podražajima.

Po završetku univerzalne sportske škole djeca već znaju koji im se sport najviše sviđa i što bi voljeni nastaviti trenirati, a i treneri vam mogu dati savjet obzirom na predispozicije u kojem sportu bi se dijete najbolje snašlo .

Koji sport odabrati?

Ako nemate mogućnost upisa djeteta u univerzalne sportske programe, izbor je i dalje velik.

Djeca se od najranije dobi mogu početi baviti bazičnim sportovima koji mu omogućuju višestran sportski razvoj kao što su gimnastika, atletika, plivanje,  gdje će savladati osnove kretanja koja će biti sjajna baza za sve ostale sportove.

GIMNASTIKU djeca mogu upisati već od 3 godine, idealan sport koji razvija motoriku, ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju, snagu i predstavlja idealnu bazu za sve sljedeće sportove.

ATLETIKU ne zovu uzalud kraljicom sportova, njome utječemo na razvoj jako puno motoričkih sposobnosti i na razvoj funkcionalnih sposobnosti. Bacanja, skakanja i trčanja omogućit će djeci razvoj koordinacije, eksplozivne snage, brzine, agilnosti… i također stvoriti odličnu bazu za ostale sportove.

PLIVANJE povoljno djeluje na srčano žilni sustav, na disanje, jača mišiće i razvija aerobne sposobnosti. Omogućava djetetu kretanje u drugom mediju i omogućava mu da nauči skakati, okretati se i koordinirati dijelove svoga tijela u vodi. U razne programe plivanja djeca se mogu uključiti od već od 4. mjeseca života.

BORILAČKI SPORTOVI razvijaju dinamičku fleksibilnost, poboljšavaju percepciju, koordinaciju i pažnju, agilnost, brzinu…Djeca se mogu upisati već od 5 godina.

PLES je izvrstan za razvoj koordinacije, osjećaja za ritam, pravilno držanje, iako ga većinom biraju djevojčice, ples je svakako odličan i za dječake.

TENIS razvija izdržljivost, snagu, koordinaciju, brzinu, agilnost, djeca se mogu upisati već od 4-5 godina, kroz razne teniske igraonice, treninzi se provode na smanjenim terenima, s malim reketima, mekanim lopticama, s nižom mrežom i karakterističan je grupni rad.

Djeca s navršenih 7 godina postaju zrelija, sposobnija za različite sportove, bolje razumiju pravila, bolje skaču, trče, hvataju, bacaju i udaraju loptu.

NOGOMET je svakako najpopularniji sport među djecom, upisuju se djeca od rane dobi, ali tada je bitno da se djecu prvo uči osnovama kretanja pa tek onda kretanja s loptom i osnovama nogometne igre. Preporučeno vrijeme za početa bavljenja nogometom je 8 godina

KOŠARKA, RUKOMET, ODBOJKA su sportovi koji razvijaju brzinu, preciznost, koordinaciju, agilnost kod djece. Klubovi sve češće upisuju djecu već od predškolske dobi, iako bi idealno bilo od 10 godina kada već dobro savladaju osnovne obrasce kretanja, baratanja s loptom i kada nemaju strah od fizičkog kontakta.

VESLANJE se preporučuje nakon 12. godine jer dolazi do intenzivnog razvoja  snage i izdržljivosti i lokomotorni sustav je dovoljno sazrio da može podnijeti opterećenja.

Isprobavanje sportova je bitno

Čim ste odlučili upisati svoje dijete na neku sportsku aktivnost na dobrom ste putu i nećete pogriješiti što god odaberete, naručito ako u klubu rade stručnjaci kineziolozi koji znaju na koji način isplanirati treninge da zadovolje sve djetetove potrebe ovisno o dobnoj skupini.

Najvažnije što roditelji ne smiju zaboraviti je da se dijete aktivnosti kojom se bavi mora veseliti. Ta aktivnosti mora biti zabavna, rasterećujuća i nikako pod imperativom pobjede.

Ako dijete svake godine želi isprobati nešto drugo, odlično, omogućite mu da isproba što više toga, tako će pronaći sport koji ga uistinu zanima i veseli, a na taj način ni rezultati neće izostati, što im s vremenom i godinama postaje važno.