Kralj dalmatinske fešte

Sjećam se kada sam prije 19 godina došla u Zagreb i kolegama s fakulteta objašnjavala što je to soparnik. Pa to ti je obična pita, znali su reći. Ma kakva obična pita?? Mislim da bi Poljičani dobili sijede na ovaj komentar.

Tada soparnik nije bio hit i za njega smo znali samo mi lokalni.

Soparnik je specijalitet od blitve iz dalmatinskih Poljica, koja se nalaze južno od Splita u zagori iznad Omiša.

Povijest soparnika seže još u doba Turaka, kada je soparnik bio simbol sirotinjske hrane iz razloga što se radi od jednostavnih i lako dostupnih namirnica. Malo blitve, malo češnjaka, malo maslinovog ulja i jednostavno tijesto obilježje je svakog soparnika.

Blitva i maslinovo ulje

Danas u Dalmaciji nema fešte, krštenja, svadbe bez soparnika.

Popularnost soparnika je porasla kada se našao na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine.  Danas gotovo svaka kuća u Poljicima radi svoj soparnik, a u ljetnim mjesecima se održava i Festival soparnika, gdje ćete za jednu fetu soparnika izdvojiti 10-tak kuna. Možemo reći da je soparnik obogatio turističku ponudu i prepoznatljivost tog kraja.

Bit dobrog soparnika je u blitvi i dobrom maslinovom ulju. Postoje domaćinstva koja uzgajaju blitvu samo za pripremu soparnika. Tradicionalno se soparnik peče na kominu ispod žara na siniji ili da prevedem – na kaminu na okruglom drvenom stoliću.  Svaka poljička obitelji ima svoj obiteljski recept koji se prenosi s koljena na koljeno.

Recept koji možete pripremiti kod kuće

češnjak

Ja se ovaj put kitim tuđim perjem i donosim vam recept po kojem ga radi moja svekrva, Karlovčanka. U našu je kuću u Karlovcu soparnik ušao mojim dolaskom. Ljepota tradicije je upravo u tome da ju nosimo u sebi ma gdje bili, ma gdje živjeli.

Ovaj se soparnik uvelike razlikuje od onog poljičkom jer je spreman u pećnici, ali ako svoje ukućane želite počastiti ovim specijalitetom, ovo je način da ga pripremite kod kuće.

Pećnica ne može zamijeniti pepeo i žar, ali ipak na kraju krajeva jelo je ukusno.

Soparnik se najčešće reže na rombone i jede hladan. U Dalmaciji se priprema na Badnjak i Veliki petak kada je post obavezna.

Ovo jelo je još jedan dokaz kako se iz jednostavnosti, neimaštine i škrte zemlje mogu roditi nešto posebno, vrijedno tradicije i čuvanja.

RECEPT ZA SOPARNIK:

Sastojci za tijesto:

500g brašna

3 žlice maslinovog ulja

250 ml mlake vode

sol

Sastojci za nadjev:

1 kg blitve

1 mladi luk

2-3 režnja češnjaka

peršin

maslinovo ulje

sol

i jooooš:

šečer

orasi

Priprema:

Od brašna, ulja, vode i soli zamijesite vučeno tijesto. Od tijesta formirajte lopticu, prekrijte ju prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon toga, tijesto podijelite na dva jednaka dijela i razvaljajte tanko. Pleh za pećenje namastite uljem i stavite jedan dio tijesta.

Pripremite nadjev. Blitvu narežite na trakice, dodajte joj na sitno narezan češnjak i mladi luk, peršin, maslinovo ulje, sol i papar. Blitvu nije potrebno prethodno kuhati. Dobro promiješajte i nadjev stavite na tijesto. Nadjev prekrijte drugim dijelom tijesta. Pažljivo svrčite rubove gornjeg i donjeg tijesta kako nadjev ne bi iscurio. Poslje su ti rubovi najslađi :-).

Soparnik stavite peći u pećnicu na 190 stupnjeva / 30 minuta dok ne porumeni. Pečeni soparnik premažite maslinovim uljem, pospite sa šećerom i mljevnim orasima. Ako se čudite kombinaciji šećera i oraha – probajte i više nećete :-).

Izrežite na rombove i uživajte!