Proljetni izazov i punjenje baterija

Ako vam je dosta kolotečine, ako vam je svaki dan isti i zbog toga se ne osjećate dobro, vrijeme je za mali „bijeg“ od stvarnosti. Vrijeme je za obiteljski izlet.

Imali smo dosta opcija gdje ići, što vidjeti, ali smo se nekako spontano odlučili za proljetni izlet u Sloveniju. I nismo pogriješili. Napunili smo baterije u ta tri dana, svašta vidjeli i proslavili 10-tu godišnjicu braka.

Djecu smo od malih nogu naviknuli na izlete i putovanja. Lisabon, London, Budimpešta, naši predivni otoci i obala uzduž i poprijeko, tako da stvarno s njima nemamo problema. Karlo je trenutno u fazi kada jedva može izdržati 30-minutnu vožnju automobilom, a od Karlovca do Bleda ima 3 sata vožnje, tako da pretpostavljate kakva je atmosfera bila u autu. 😊

1.DAN – BLED – BLEDSKI DVORAC – DINO PARK

Iz Karlovca smo krenuli odmah nakon obilnijeg doručka i duple kave 😊. Kada idemo na izlet volim pripremiti hranu za put. Tako da sam ispekla keksiće od banane, zobenih pahuljica, meda, kakaa i cimeta, koji su nestali do granice, mafine od sira i šunke i napravila sendvič od salate i pohane piletine. Puno vode, banane i jabuke.

Ručak smo pojeli u putu, jer ne volim restorane s djecom. Pogotovo na putovanju, to mi je gubljenje vremena. Uvijek filozofija oko toga što ćemo jesti i onda trka za Karlom oko stolova. Ne da mi se 😊 Radije nam pripremim “ručak to go”.

Siti smo došli u Bled i odmah na brod do bledskog otočića. Usput, jeste li znali da je to jedini prirodni otok u Sloveniji? Ja prvi put čujem za to. Na otočiću smo prošetali, kupili magnet za frižider (bez toga ništa) i opalili 50-tak fotki. Vožnja brodom s Karlom je izazov, ali istovremeno i velik gušt.

Nakon otočića otišli smo na Bledski dvorac, popili kavu, pojeli kremšnitu, obišli muzej i uživali u pogledu. Dan je bio predivan. Proljetni! Nakon dvorca, otišli smo u Dinopark.

Nismo ni znali da Bled ima Dinopark, saznali smo vozeći se prema njemu. Oduševljenje i mir za roditelje. Nakon Dinoparka bio bi red da odemo do apartmana. Naravno, GPS nas je odveo na krivu lokaciju, ali snašli smo se. Obiteljska kuća u Bledu s velikim dvorištem, livadom, trampolinima i ljuljačkama. Dečki su to odmah isprobali i nakon 12 sati movinga, oni još nisu umorni. Skaču, trče, uživaju.

Kada idemo na put, između apartmana i hotela, uvijek biram apartman. Više komocije, intima i nismno ograničeni vremenom i izborom jela.

Večera i spavanje. Ipak ih je umor svladao i zaspali su oko pola 9. Svo troje.

2. DAN – BOHINJ – SLAP SAVICA – VOGLA – LJUBLJANA

Dok su dečki doručkovali ja sam krenula na pripremu ručka. Na jelovniku je bio varivo od graha s ječmom i meso. Njihova želja. Inače, sve za doručak, ručak i večeru kupila sam u Karlovcu. Kao što ne volim restorane na putovanjima s djecom, tako ne volim ni lutanja po trgovinama. Eventualno za neke sitnice ili kvarljive namirnice. Namirnice su u Sloveniji jeftinije, nego kod nas.

Ručak sam skuhala do pola i krenuli smo dalje. Destinacija Bohinj i slap Savica. Predivna priroda i svakako moja preporuka. Do slapa ima 20- tak minuta šetnje. Karla sam nosila sigurno 15 minuta te šetnje tako da sam uz predivan pogled imala i besplatnu teretanu.

Nakon slapa, spontano smo se žičarom zaputili na Voglu. Spontano kažem, jer smo bili u tenisicama i proljetnoj jakni, a na Vogli – snijeg. Ali idemo mi…..Vožnja žičarom se dečkima svidjela. Nitko se ne boji visine, tako da super. A tek kada su vidjeli snijeg….oduševljenje. Moram priznati da mi je žao što im nisam spakirala čizme i skafandere, ali ipak imali smo zabavu na snijegu.

Nakon Vogle povratak u apartman i završetak ručka. Ručak i mali odmor pa Ljubljana i Minicity. Opet oduševljenje. Glumili su: zubare, tv voditelje, trgovce, građevinare, lječnike, automehaničare….i sve im ide 😊 Đir po Ljubljani po kiši.

3. DAN – TERME ČATEŽ

Nakon doručka spakirali smo stvari iz apartmana i uputili su u Terme Čatež. Proveli smo 6 sati na bazenima, toboganima i jedva smo krenuli kući. Dečkima je bilo zabavno i non-stop pitaju – kada ćemo opet.

Obzirom da teško da ćemo ja i muž u skoro vrijeme ići negdje sami, odlučili smo se malo počastiti. Dok sam ja bila na masaži on se s dečkima kupao, a dok je on bio u sauni ja sam bila redar. I svi zadovoljni.

Kada negdje idemo s djecom uvijek složimo plan puta da bude nešto za njih, nešto za nas. Kompromis i da svi uživamo.

Izazov je putovati s djecom, ali putovanja definitivno zbližavaju obitelj i vrijedi za njih štedjeti. Kući teško možemo pritisnuti tipku – OFF.

P.S

Vožnja brodom do Bledskog otoka – 35 eura / obiteljska karta

Bledski dvorac – 31 eur / djeca su do 7 godina – gratis

Dinopark – 32 eura / obiteljska ulaznica

Slap Savica – 7,5 eura / djeca su do 7 godina – gratis

Vogla žičara – 55 eura / obiteljska ulaznica

Minicity – 35 eura / obiteljska ulaznica

Terme Čatež – 70 eura / cjelodnevno kupanje, djeca do 5 godina su gratis, a od 5 do 14 godina u pola cijene

Vinjeta – 15 eura / tjedan dana

P.S.S. Na povratku kući natankali smo gorivo do vrha 🙂 Jeftinije je!