Strpljenje, volja i ljubav

Ne radim krafne često. U biti – živciraju me 😊

Ne zato što trebam čekati da se tijesto digne, nego što tijekom prženja moram biti za štednjakom i 100 posto u tome što radim, a s troje djece to zna biti poprilično izazovno. Znate već sve!

Po netu gledam slike predivnih krafni, koje su kao iz nekog časopisa i divim se tim predivnim žutim crtama koje meni nikada ne uspijevaju. Sve do ove godine. Sreća! Ponos! Čak me i mama zvala i pitala za recept kada sam joj poslala slike unuka koji uživaju u svakom zalogaju.

Shvatila sam da je bit žute crte upravo u strpljenju, volji i ljubavi. Danas sam sve to imala i zato su ispale tako predivne.

Recept sam podijelila s mamom, pa zašto ne bih i s vama…..jer doba karnevala i krafni uskoro dolazi. Pripremite se!

RECEPT

250 g glatkog brašna

250 g oštrog brašna

1 vrećica suhog kvasca ili jedna kocka svježeg

5 žutanjaka

50 g šećera

220 ml mlijeka

60 ml ulja

1 vanil šečer

2 žlice ruma

Korica limuna i naranče

Suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

U posudicu stavite kvasac, dodajte 2 žličice šećera i 1 dcl mlakog mlijeka. Poklopite i ostavite da se kvasac aktivira dok vi pripremite ostale sastojke.

U zdjeli pomiješajte glatko i oštro brašno. Dodajte malo soli.

Mikserom pjenasto izradite žutanjke i šećer. Dodajte ulje, ostatak mlijeka, limunovu i narančinu koricu te rum. Sve dobro smiksajte.

Sada na mikser stavite nastavak za miksanje tijesta i dodajte brašno i kvasac.

Miksajte 10-tak minuta. Tijesto prekrijte i stavite na toplo mjesto da se diže cca 60 minuta.

Na pobrašnjenu podlogu stavite tijesto i opet ga premijesite. Tijesto će vam se lijepiti, pa dodajte još glatkog brašna da možete formirati lijepe krafnice. Ja tijesto nisam valjala valjkom, nego sam rukama formirala kuglice veličine 70-80 g, prekrila opet krpom i ostavila kuglice da se dižu još pola sata.

U posudu za prženje ulijte ulje i stavite da se zagrije. Kuhačom provjerite temperaturu ulja. Ako se oko kuhače stvaraju mjehurići, ulje je spremno.

Stavite krafne u ulje, sa strane koja je bila okrenuta prema gore. Poklopite posudu za prženje na 2-3 minute i onda okrenite krafne na drugu stranu. Pržite još 2-3 minute oklopljeno. Krafne izvadite na kuhinjski ubrus, da upiju višak ulja.

Krafne napunite omiljenim pekmezom ili čokoladom. Mi najviše volimo jednostavne krafne posute šećerom u prahu.

P.S. Obzirom da vam je ostalo 5 bijelanjaka, nemojte ih baciti. Od njih možete napraviti lijepe puslice ili omet od bjelanjaka. Na kokosovom ulju prepžite malo šunke, dodajte kukuruz iz konzerve i bjelanjke koje ste malo umutili vilicom. Stavite peći na tavu dok omlet ne dobije lijepu boju. Uživajte!