Kako ispravno čitati deklaracije?

Iskreno, prvi put sam počela čitati deklaracije kada sam otkrila da mi  je prvi sin alergičan na jaja i mlijeko. Do tada mi je jedina informacija, na koju sam obraćala pažnju na pakiranjima bila – rok trajanja.

Imao je nepunih godinu dana kada smo saznali za alergiju. Drugi sin je alergičan na orašaste plodove i to sam otkrila dok samo zajedno  grickli  indijske oraščiće i gledali naše nogometaše na Svjetskom prvenstvu.

Alergije na jaja, mlijeko, gluten, orašaste plodove su zeznuti na počeku dok se ne naviknite i prihvatite novi, mogla bih reći zdraviji način života i prehrane.

Boldani alergeni

kuhana jaja

Dugoooo mi je trebalo da shvatim da su na deklaracijama alergeni boldani. Provodila sam sate u trgovini čitajući deklaracije i tražeći zamjene za alergene.

Iz prehrane smo morali izbaciti: tjesteninu s jajima, sve mliječne proizvode, kekse itd. Dakle, jako puno proizvoda jer velika većina njih u nekoj mjeri sadržava jaja ili mlijeko.

I onda napokon nađem nešto što smije pojesti i pročitam…..može sadržavati mlijeko / jaja / orašaste plodove.  Što s tim? Da li kupiti ili ne?

Na početku nisam kupovala, jer nisam znala značenje tih riječi.

Posni proizvodi znatno skuplji

Ako ste u sličnoj situaciji, kao ja evo pojašnjenja! Može sadržavati ili sadrži u tragovima – znači da taj proizvod u sebi nema spomenuti alergen, nego da se proizvod čiju deklaraciju čitate, proizvodi u istoj prostoriji ili pogonu, kao i proizvodi koji sadrže navedeni alergen.

Dakle, mliječna čokolada koju ste kupili u sebi ne sadržava orašaste plodove, ali se proizvodi u istom pogonu kao i čokoladni namaz koji sadrži lješnjake.

Iako se pogoni temeljno čiste između proizvodnje, proizvođači su po zakonu dužni naglasiti moguće prisustvo alergena, prvenstveno zbog osoba kod kojih i male količine alergena mogu izazvati burnu reakciju. Mi srećom, ne spadamo u tu skupinu i to je velika prednost.

Obratite pozornost na posne proizvode, koji su znatno skuplji od „običnih“ jer ne sadrže namirnice životinjskog podrijektla. No, nerijetko se događa da je oznaka “posno” označena velikim slovima, a da na deklaraciji sitnim slovima piše – može sadržavati mlijeko i jaja. Da li je to prevara ili ne, prosudite sami!