Kuhinjski pomagači, urednost i čistoća kuhinje

Nećemo se lagati, ali da biste skuhali ručak za 30 do 45 minuta, morate unaprijed isplanirati jelovnik i imati sve potrebne namirnice kod kuće.

Ako se probudite i tek nakon jutarnje kave, otvorite frižider i počnete razmišljati o ručku i kako vam pola namirnica fali, na kuhanje ručka ćete potrošiti duplo više vremena i živaca.

Osim dobro isplaniranog jelovnika i pravovremene kupovine, kuhinjski pomagači uvelike ubrzavaju kuhanje.

Uložite novac u vlastitu kuhinju

U njih se isplati uložiti novac, jer će vam olakšati život. Mnogo je bolje i zdravije ulagati u vlastitu kuhinju i pripremu domaćih jela, nego trošiti novac na gotovu i brzu hranu u supermarketima ili fast foodu.

Znam da nije romantično, ali muž mi je za osmu godišnjicu braka kupio samostojeći mikser. Do tada sam miksala s miskerom u jednoj ruci i djetetom u drugoj. Sada samo ubacim sastojke i mikser obavi svoj posao do kraja, a moje ruke su slobodne. Dobro, barem jedna!

Puno kuhinjskih pomagala kupila sam na akciji ili dobila na poklon od prijatelja koji me znaju u dušu.

Kuhinjska oprema i pribor za brže kuhanje:

  • Oštri nož – nikad ga nemam 😊 i uvijek ga se sjetim kada sjeckam meso na male kockice za gulaš ili rižoto. Tupi noževi produžuju kuhanje i „režu“ živce. Barem moje.
  • Kuhalo za vodu – Nekada mi se čini da vodi za tjesteninu treba čitava vječnost za zakuha. Kuhalo za vodu uvelike ubrzava stvar. Zakuhajte vodu u kuhalu i prebacite u lonac u kojoj ćete kuhati tjesteninu. Doslovno za nekoliko sekundi voda je spremna.
  • Sjeckalica za povrće – trudim se u svaki ručak staviti što više povrća i upravo mi na guljenje i sjeckanje povrća ode najviše vremena. Sjeckalica je super jer taj posao radi umjesto vas, a brzinama možete kontrolirati veličinu komadića.
  • Tava s neprijanjajućom podlogom – jako je bitna za brzo kuhanje. Kada želite ručak za 30 minuti na stolu, sigurno nemate vremena za zagoreno meso. U tavama s neprijanjajućom podlogom pileća prsa, šnicili na naglo, losos, riba, lignje….neće se zalijepiti za dno, već će se brzo i ravnomjerno ispeći.
  • Mikrovalna pećnica – vjerujem da ubrzava kuhanje, ali ju nemam pa nema ni komentara ni iskustva.

Kuhanje kao vožnja biciklom

spageti

Osim navedenog pribora i opreme, jako bitna stvar za brže kuhanje je – organiziranost i čistoća kuhinje.

Iskoriste jedno popodne i organizirajte svoju kuhinju. Ja to radim dva do tri puta godišnje. Vjerujem da ćete pronaći lonce u kojima više ne kuhate i  namirnice kojima je istekao rok trajanja. Maknite ih iz kuhinje i napravite više mjesta za stvari koje svakodnevno koristite.

Brašno, ulje, riža, šečer, tjestenina i ostale osnovne namirnice neka uvijek budu na svom mjestu.

Dok kuhate, odmah čistite za sobom i pri ruci imajte kantu ili vrećicu za smeće. Prljavo posuđe odmah posložite u perilicu, ako ju imate. Potrudite se da vam kuhinji izgleda uredno, a ne kao dječja soba nakon igre 😊

Znam da sada sve ovo skupa zvuči čudno. Trebam kuhati i čistiti i to sve za manje od jednog sata, ali sve je stvar navike i prakse. Probajte i nakon nekoliko puta, kuhanje će vam postati kako vožnja biciklom u kojoj ćete uživati.