Ne kuhajte za cijelo susjedstvo

Ljetne vrućine nam otežavaju kuhanje. Ne samo da nam je vruće za štednjakom, nego se i javlja problem kvarenja kuhane hrane uzrokovane visokim temperaturama.  Ljeto zbog visokih temperatura donosi i povećanu opasnost kvarenja hrane i razmnožavanja bakterija, što može dovesti do trovanja hranom.

Zimi nam je balkon jedan veliki hladnjak, u kojem skladištimo voće, povrće, mlijeko, pa čak i lonce s viškovima ručka. Barem je kod mene tako 🙂

Veliki hladnjak

Ljeti je situacija drugačija. Čak i voće kao što su breskve, jabuke, trešnje, marelice poželjno je držati u hladnjaku da ne istrune na sobnoj temperaturi. Isto je i s rajčicom, tikvicom, patlidžanom i ostalim ljetnim povrćem.

To uvelike smanjuje prostor u hladnjaku, jer uz voće i povrće tu su i mlijeko, jogurti, svježi sir…i ostale kvarljive namirnice koje jednostavno traže niske temperature.

Meni najveći problem predstavlja kuhani ručak, jer mi se nerijetko događa da ručak skuham i do 2 sata ranije da imam vremena za druge stvari i obveze.

Tips & trics kako spriječiti kvarenje i bacanje hrane ljeti

  • Ne kupujete velike količine svježeg voća i povrća. Kupujte koliko vam je potrebno za 2-3 dana. U ovom slučaju je bolje obaviti češće kupovinu, nego da vam kupljene namirnice završe u smeću. Time ste bacili svoj novac.
  • Nemojte kuhati za cijelo susjedstvo, nego onoliko koliko vam je potrebno za jedan obrok.
  • Jedite dosta salata i sirovog voća i povrća.
  • Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
  • Nakon konzumiranja spremite u hladnjak svu skuhanu i lako pokvarljivu hranu.
  • U hladnjak nikada ne stavljate vruću hranu, nego prvo pričekate da se ohladi na sobnoj temperaturi ili u veću tepsiju stavite led, pa u led manju posudu s hranom koju želite ohladiti. Što je hrana u plićem sloju, brže će se ohladiti. Ohlađenu hranu stavite u prikladnu posudu, poklopite, te odložite u hladnjak. Ovako spremljeno jelo treba potrošiti što prije – idealno u roku od 24 sata.
  • Kuhanu ili pečenu hranu iz hladnjaka, prije posluživanja zagrijte tako da se vidi isparavanje (iznad 60 °C).
  • Hranu podgrijavajte samo jedanput!
  • Na sobnoj temperaturi možemo čuvati jedino hranu koja je hermetički zatvorena u konzervi, jer bakterije u hrani nemaju pristup kisiku koji im je potreban za razmnožavanje. No, nakon otvaranja nije poželjno hranu držati u konzervi nego je treba odmah potrošiti, a eventualni ostatak prebaciti u posudu i pokrivenu je čuvati u hladnjaku!

Pravilnom kupovinom i čuvanjem hrane, čuvamo i svoje zdravlje i štedimo novac. Dovoljna motivacija!