Planirajte unaprijed

Organizacija je pola posla, izreka je koja se može primijeniti na mnogo životnih aspekata pa tako i na kuhanje. Donosimo nekoliko savjeta za bolju organizaciju u kuhinji:

  • Provjerite što imate u hladnjaku, zamrzivaču i smočnici – provjerite koje namirnice već imate kući, kojima ističe rok, njih prve upotrijebite i uključite u jelovnik.
  • Planirajte jelovnik – subota je idealan dan za planiranje jelovnika. Sa svojom obitelji sastavite jelovnik od ponedjeljka do petka. Dajte djeci da izaberu jedan dan u tjednu u kojem će njihovo omiljeno jelo biti vaš obiteljski ručak i nazovite taj dan: utorak by Ana, srijeda by Dino.
    Jelovnik stavite na vidljivo mjesto, dostupno svojoj obitelji.
  • Obavite kupnju namirnica vikendom – nakon što isplanirate jelovnik, zaputite se u trgovinu i/ili na plac po namirnice koje vam nedostaju. Subota je idealan dan za to.
  • Trajne namirnice kupujte jednom mjesečno – pri tome možete značajno uštedjeti. Naravno, ako istražite gdje im je cijena najpovoljnija (brašno, ulje, tjestenine, riža i slično).
  • Kupujte i jedite sezonsko – zlatno pravilo
  • Namirnice uvijek odlažite na isto mjesto – radi lakšeg snalaženja. Sve što vam je potrebno za kuhanje imajte „pri ruci“ i smanjite broj nepotrebnih koraka za vrijeme kuhanja
  • Za lakše planiranje preuzmite Planer kuhanja by Mamin ručak
  • Držite se jelovnika koji ste sami kreirali
  • Po ideje za recepte kliknite na Mamin ručak – recepti.
  • Ako imate vremena u nedelju skuhajte dva do tri ručka iz jelovnika, koja ćete staviti u zamrzivač i vaditi po potrebi. Uključite djecu u kuhanje.
  • Ako kuhate radnim danom nakon posla ili kada djeca idu spavati – namirnice i posuđe koje će vam trebati za sutrašnji ručak pripremite prije odlaska na posao. Čini se glupo, ali kada se vratite s posla, bit ćete mi zahvalni.
  • Ako kuhate ujutro prije odlaska na posao – namirnice za ručak i potrebno posuđe / kuhinjska pomagala, sortirajte večer prije. Jutro neće biti previše stresno, a vi ćete zadovoljno uz pripremu rućka piti jutarnju kavicu.
  • Čistite dok kuhate – ako vam se otpaci gomilaju na plohama, nećete kuhati efikasno. Svaku stvar koja vam više ne treba morate ukloniti, očistiti, isprati. Stalno brišite plohe, kuhinjskim papirom ili vlažnom krpom. Kad završite s kuhanje, u kuhinji mora biti minimalan nered. Tako ćete znati da ste sve izgurali do kraja kako treba. Kuhinju nakon svakog kuhanja treba temeljito očistiti, svaku plohu, štednjak, sudoper, svo posuđe treba oprati ili staviti u perilicu.
  • Stvorite vlastiti sistem i rutinu. Planiranjem obroka, prehrana će vam biti kvalitetnija, a vi sretniji i zadovoljniji. Malo nam za sriću triba. 
  • Isplanirajte ostale aktivnosti, ne želimo da sunčani dan provedete u kuhinji.
  • Učinite nešto za sebe – zaslužili ste. Radite odličan posao.