„Nema lošeg vremena, nego samo loše odjeće”

Ljetno sam i morsko dijete i zima mi nije najomiljenije godišnje doba. I nakon 17 godina života na kontinentu nisam zavoljela ni snijeg ni zimske radosti. Nikad nisam bila na skijanju, jedanput sam stala na klizaljke, ne volim voziti po snijegu, a ni hodanje po ledu i bljuzgi mi nije jača strana.

Usprkos svemu,  želim da moja djeca vole zimu i njoj uživaju. Ima li što ljepše od sreće na dječjem licu kada s prozora svoje sobe u pidžami vidi kako pada snijeg? Ja ga volim samo na razglednici 🙂

Želim da moja djeca osjete kišu, snijeg, sunce, buru, maglu…sve vremenske uvijete, jer je to izuzetno bitno za njihov imunitet.

Jači imunitet i veći apetit

Roditelji često „krive“ hladnoću i zimu za prehlade i upale, no i ova pandemija, nas je naučila da su veći „krivci“ za bolesti zatvoreni prostori, nego parkovi, šume i planine.

Svježi zimski zrak jača dječji imunitet, a i podiže raspoloženje. Sve što vam treba je topla odjeća i možete i na kraj svijeta. U Švedskoj je poznata ona izreka „Nema lošeg vremena, nego samo loše odjeće.”

Znam! I meni je muka od tri šala, tri para rukavica, tri kape, mokrih skafandera, rezervne odjeće u gepeku, papirnatih maramica za nos…ali to su „čari“ zime i u njima moramo znati uživati.

Sva navedeno je bolje, korisnije i zdravije, nego da su djeca pred televizijom, za mobitelom ili PlayStationom.

Još jedna prednost zime je što se nakon šetnje na hladnom zraku, djeci otvori apetit i slađe pojedu ručak koji ste im pripremili. A tek oni rumeni obraščići!

TOP 5 ZIMSKIH AKTIVNOSTI ZA CIJELU OBITELJ:

Neću vam lagati u prve dvije ne uživam, ali se trudim.

1. SANJKANJE

Ima li djeteta koje ne voli sanjkanje? Sanjke i snježna livada je sve što vam treba za uživanje! Platak, Sljeme, Gorski Kotar, Samoborsko gorje, Plešivica, Delnice ili vlastito dvorište idelana su mjesta za ovu zimsku aktivnost.

2. KLIZANJE

Prošle godine su moja djeca prvi put stala na klizaljke. Oduševljenju nije bilo kraja. Ja sam strepila, a oni su uživali! Da mi je bar na dan opet biti bezbrižno dijete! Klizanje je posebno popularno za vrijeme Adventa i školskih praznika.

3. GRUDANJE

U ovoj aktivnosti može uživati cijela obitelj. Vlastito dvorište, gradski park i snijeg je sve što vam treba. Zabava je zagarantirana. Rezervnu odjeću obavezno ponesite.

4. ŠETNJA

Obožavam! Topla odjeća i čizme. Svježi zrak! Savršeno! Obožavala sam gurati kolica, dok beba spava na -2!

5. POSJET ŠUMI

Šuma opušta. Predivna je u proljeće, ali i zimi ima svoju posebnu čar. Obavezno ponesite rezervnu obuću.

Svako godišnje doba posebno je na svoj način. Uživajte u njemu i u svemu što vam je priroda dala! Besplatno je, a vrijedi milijune!