Sočno pečenje za kraj ili početak godine

Sjećam se kada sam birala svoj svadbeni jelovnik. Jedna od glavnih dilema je bila da li u jelovnik uvrstiti – odojak. Svadba je bila u Splitu i da je Splićane pitat – 99 % njih bi izabralo janjetinu, ali obzirom da sam se udavala za Karlovčanina, nisam se odmah htjela zamjeriti budućoj obitelji, gradu, običajima i tradiciji, tako da je omjer janjetine i odojka na svadbi bio 70 naprema 30 u korist janjetine.

Odojak i janjetina simboliziraju svečanost, jedu se za posebne prigode i idealna su jela za završiti ili započeti Novu godinu. No, mnogi ih pripremaju i iz gušta bez posebnog razloga.

Priprema ni jednog ni drugog jela nije zahtjevna. Sam proces pečenja traje, ali jednom kada meso stavite u pećnicu možete odahnuti.

Naravno, ljepše od pećnice je kada se obitelj okupi oko vatre ili ražnja i zajedno uživa u pripremi svečanog ručka. No, nemaju svi priliku za tim pa se ja, ovog puta. držim pećnice.  

Tips & tricks kako ispeći sočnu janjetinu i odojak?

Kako izabrati pravi komad mesa?

Sve ovisi o tome kakvo meso volite. Ako volite suho meso, birajte dio buta, a ako volite sočnije meso, za vas su rebarca i vratina. Meni su rebarca TOP. Kao i riba bez drače, tako i meso bez kosti, za mene nema neku posebnu draž.

Začini

Večer prije pečenja meso dobro posolite i marinirajte začinima po želji.

Janjetina i odojak su sami po sebi bogati okusima i ne trebaju previše začina. No, izvrsno se slažu uz luk, češnjak i ružmarin. To su začini koje ja koristim uz pečenje. Te je začine najbolje sitno nasjeckati i njima natrljati meso te ga ostaviti preko noći u hladnjaku prekriveno primjenjujućom folijom. Također možete napraviti male rezove na mesu i u njih staviti grančice ružmarina ili nekog drugog začinskog bilja te režnjeve češnjaka. Po želji!

Priprema

Obavezno marinirano meso minimalno sat vremena prije pečenja izvadite iz hladnjaka, da dođe na sobnu temperaturu, jer će se na taj način ravnomjernije ispeći.

Pečenje

Meso stavite peći na temperaturu od 220 stupnjeva samo da dobije laganu boju. Zatim pećnicu smanjite na 180 stupnjeva i meso prekrijte aluminijskom folijom. Svakih 45  minuta meso okrenite i zalijte sokovima od pečenja. Zadnjih 15-20 minuta pečenja, kada je meso već omekšalo, maknite foliju da meso dobije još ljepšu boju, a korica zahrskavi. To se posebno odnosi na odojak, kojem hrskava korica daje posebnu čar.

Prilozi

Uz janjetinu i odojak najbolje pašu pečeni krumpiri, zelena i francuska salata. No, naravno da se možete malo „poigrati“ s okusima i prilozima. Mrkva, šampinjoni, zapečeni grah, mlinci upotpuniti će svako pečenje.

Serviranje

Velika je razlika u serviranju ova dva pečenja. Odojak se može jesti topao i hladan, dok je janjetina ukusnija ako se jede topla.

Jedite rukama

Iako se jede u posebnim prigodama, kada smo svi svečano odjeveni i slavljenički raspoloženi, najslađi način jedenja janjetine je s rukama, posebno ako jedete dio s kostima.

Cijena

Velika je razlika u cijeni janjetine i odojka. Dva kilograma odojka možete kupiti po cijeni kilograma janjetine. Cijena kilograma odojka iznosi oko 30 kn, dok za kilogram janjetine morate izdvojiti oko 60 do 70 kn.

Odojak nikada nije bio jeftiniji, ali postoje neke najave da će se na proljeće 2022. cijena odojka izjednačiti s cijenom janjetine.

Svaka obitelj, svaka regija ima svoju tradiciju i to blagdanima daje posebnu čar. Uživajte u njoj i prenesite ju na svoju djecu!