7 savjeta

Današnji savjeti oko uvođenja dohrane idu prema tome da se štapni mikser ili blender zamijeni vilicom i da dijete sa 6-7 mjeseci jede komadiće. To zvuči predivno i zavidim majkama koje su to uspjele, jer ja iz tri pokušaja nisam nijednom.

Nije bio problem u bebi, nego u meni. Nisam bila spremna djetetu koje je do jučer pilo isključivo majčino mlijeko ponuditi komadić ribane jabuke ili mrkve za doručak ili ručak.

Štapni mikser – najbolji prijatelj

Uz to imala sam problem da su mi djeca kasno počela sjediti (treće dijete tek s 10 mjeseci) pa me i to obeshrabrilo. Uglavnom, štapni mikser mi je dugo bio najbolji prijatelj. Dobila sam ga kao vjenčani poklon. Rijetko ga koristim pripremi jela, ali za kašice je odradio vrhunski posao.

Razvoj motorike je izuzetno bitan za jedenje komadića. Ako dijete nije shvatilo kako koristiti palac i kažiprst za podizanje hrane i stavljanje u usta, teško će uhvatiti komad brokule koju mu stavite na hranilicu.

Ponosne mame

Na društvenim mrežama često sam gledala videe ponosnih mama koje su znale objaviti kako njihovo 9-mjesečno dijete, bez ijednog zuba, slasno jede mafin, palačinke ili komadiće ribe. Moji su u dobi do 9 mjeseci imali sigurno 5-6 zuba, ali bili smo miljama daleko od ovih preslatkih videa.

Što duže miksate hranu, dijete će teže prihvatiti komadiće. Mame panika počne hvatati kada dijete za mjesec dana kreče u jaslice, a još jede blendanu hranu koje u vrtićima nema.

Zaboravite na izlete

Ako dijete jede samo kašice, teško ćete isplanirati izlet, jer ne možete usred šume, plaže, planine iz torbe izvaditi štapni mikser i uključiti ga. Mene je to dosta sputavalo, jer volimo izlete i boravak vani.

Kada i kako smo s kašica prešli na komadiće? Kada smo oboje bili spremni. Možda glupi odgovor, ali slušala sam svoju intuiciju i promatrala dijete.

Ne miksajte cijelu kašicu

Polako sam im pored blendane kašice stavila neblendano povrće i meso iz kašice. Na početku je tih komadića bilo posvuda, a najmanje u ustima. Ali malo po malo uz žlicu kašice pojeli smo i pokoji komadić.

Ako sam radila za doručak kašicu od prosa i voća, dio prosa sam smiksala s voćem, a dio ostavila da osjeti teksturu komadića.

I odjednom, ne mogu reći preko noći, kašice su zamijenili komadići voća, povrća, mesa i ribe.

Neke mame uspiju sa 6, a ja sam s 12 mjeseci. Nije za pohvalu, ali uspjeli smo. Zajedno!

Neki savjeti koje sam izvukla iz ovog iskustva:

  1. Slušajte i promatrajte svoje dijete
  2. Pratite motorički razvoj svog djeteta – Za samostalno hranjenje je izuzetno bitno da dijete sijedi i da ima tzv. pincetni hvat, tj. palcem i kažiprstom može uhvatiti igračku, a samim time i komadić hrane
  3. Mafini i palačinke su uvijek super ideja za uvođenje finger fooda
  4. Banana je najbolje voće koje možete bebi ponuditi – mekana i slatka, djeca je vole i super je namirnica za vježbanje finger fooda
  5. Pripremite se na nered i više odjeće za pranje – jer kada dijete jede komadiće, hrana je posvuda, često je i tuširanje neizbježno. Meni su slatki tako „musavi“ i radije bih da je nered, nego nepojeden ručak
  6. Kada radite kašicu dio povrća, voća, mesa, ribe ostavite u komadima, a ostatak smiksajte.
  7. Uživajte u dojenju prvih 6 mjeseci – bilo kada i bilo gdje. Ako dijete hranite na bočicu, uživajte u bočici – bilo kada i bilo gdje.