Miris i okus jeseni koji svi volimo

Vruć, pečen i mirisan. Kesten će me uvijek i zauvijek podsjećati na studentske dane provedene u Zagrebu. Obožavala sam s prijateljicama u laganoj jesenskoj šetnji Zrinjevcem grijati ruke pečenim kestenima.

U Dalmaciji, odakle sam, kesteni nisu toliko popularni. Ne mogu se zamisliti da šetam Rivom s tuljkom kestena u ruci. Svako podneblje ima nešto svoje i to mu daje posebnu čar.

Sada živim u Karlovcu i tu su kesteni in. Moji dečki ih obožavaju ne samo jesti, nego i brati u obližnjim šumama. To je pravi doživljaj za cijelu obitelj.

Šuma, lišće i kesteni po podu, svježi zrak, šetnja, vikend. Predivno provedeno zajedničko vrijeme. Ako imate priliku, svakako isprobajte, jer to više nisu samo kesteni to je jedno lijepo iskustvo. Besplatno, a vrijedi mlijune.

Bilo da ste ih kupili na tržnici ili sami ubrali, evo nekoliko trikova za savršeno pečene kestene iz pećnice:

TRIK 1: Nazubljenim nožem (kao onaj za kruh) zarežite kestene. To je definitivno najteži i najdosadniji dio, ali ovaj korak morate napraviti jer bez njega svi ostali nemaju smisao.

TRIK 2: Kestene stavite u lonac hladne vode i zakuhajte. Kada voda zakuha, procijedite kestene. Možete ih malo posušiti krpom, ali ne skroz.

TRIK 3: Na pleh rasporedite kestene i stavite ih peći u pećnicu na 200 stupnjeva / cca 25-30 minuta

TRIK 4: Za vrijeme pečenja, otvorite pećnicu i kestene promiješajte kuhačom. Pazite da se ne opečete.

TRIK 5: Kada kesteni dobiju lijepu zlatnu boju i počnu izlaziti iz ljuske, gotovi su.

TRIK 6: Iako biste ih najradije odmah pojeli, pečene kestene prekrijte krpom i ostavite da miruju 10-tak minuta. Navalite i uživajte u jeseni!