“E, i onda ti ja dodam malo kurkume“
Nisam veliki ljubitelj istraživanja začina. Sol, papar, ružmarin, origano, mljevena crvena paprika, cimet, muškatni oraščić su čisto dovoljni.
Prijateljica mi je znala reći „E, i onda ti ja dodam malo kurkume“ i to je znala po nekoliko puta ponoviti.
Ljubav na prvi griz
Jedan dan obavljam tjedni shopping i pogled mi stane na kurkumu, koja je bila na akciji. Mislim se neće me ubiti, idem ju kupiti. Dođem doma, stavim ju na policu i tu je provela dobrih pola godine da ju nisam ni pipnula.
Jedan dan radim ja rižoto i nešto mi fali. Boja mu nije bila privlačna, kao ni okus i sjetim se rečenice „E, i onda ti ja dodam malo kurkume“. I to je bilo to, ljubav na prvi pogled, griz, zalogaj.
Nisam znala da li se dodaje žličica – dvije, prstohvat…ali s vremenom sam shvatila da je jedna žličica sasvim dovoljna.
Ljekovita svojstva
Sada kurkumu stavlja u sva rižota, noklice, variva, što možete vidjeti po mojim zadnjim receptima…i mogu reći da je zbilja posebna, a uz to i jako zdrava.
Slična je đumbiru iz čije obitelji i potječe, a karakteriziraju ju antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, sastojku kurkume koji je zaslužan za sva njezina ljekovita svojstva.
Ako ste i dalje skeptični, probajte i više nećete biti. Možete ju mljevenu nabaviti u svim supermarketima. Neće vas ubiti, nije ni mene. Dapače, obogatila je moja jela!