Baza svakog jela koja čini razliku

Bez temeljca nema dobrog rižota niti ukusnog variva! Temeljac svakom jelu daje ponoću okusa. Priznajem da često temeljac zamijenim običnom vodom, ali uz malo truda napravite ukusne temeljce koje možete do 6 mjeseci čuvati u zamrzivaču i vaditi po potrebi.

Zbilja se isplati, jer razlika u finalnom okusu jela je zbilja velika.

Mesni temeljac

Za pripremu mesnog temeljca izuzetno je važno da birate meso s kostima. Ja preferiram teleću koljenicu. U lonac stavite meso i dodajte mu mrkvu, celer, korijen i list peršina, luk, žličicu soli, papar u zrnu i žlicu maslinovog ulja. Povrće narežite na manje komade.

Ulijte hladnu vodu tek toliko da  prekrije sve sastojke. Zakuhajte. Žlicom pokupite pjenicu koja se stvara na vrhu.  Temeljac kuhajte cca 2-2ipol sata, ohladite i procijedite. Pospremite  u posudice ili plastične vrećice i stavite u zamrzivač.

Biti ćete jako sretni i ponosni na sebe kada budete radili rižoto ili umake.

Riblji temeljac

Kao i za sva riblja jela, tako i za riblji temeljac vam je potrebno mnogo manje vremena nego za mesni. Postupak je gotovo identičan. U lonac stavite glave ribe i jednu cijelu ribu, dodajte mrkvu, celer, korijen i list peršina, koromač, luk, žličicu soli, papar u zrnu i žlicu maslinovog ulja. Povrće narežite na manje komade.

Ulijte hladnu vodu tek toliko da  prekrije sve sastojke. Čim voda zakuha, ribu koju ste stavili cijelu izvadite, a glave ostavite. Ribu koju ste izvadili možete pojesti uz lešo povrće. Kuhajte oko sat – sat i pol, ohladite i procijedite.  

Ovaj temeljac će obogatiti svaki rižoto ili tjesteninu s kozicama.