Zaboravite na štapni mikser

Bez njega ne možemo zamislite sarmu, punjenu papriku ili juneće šnicle.

Krumpir je jedna od namirnica koju ne smijemo podgrijavati jer postaje štedna i opasna za zdravlje. Stoga kada radite pire krumpir budite racionalni i skuhajte točno onoliko koliko vam treba za obrok.

Kako do kremastog pirea u 5 koraka?

TRIK 1: Odabir pravog krumpira

krumpir                   kremasti krumpir pire

Postoji preko 5000 vrsta krumpira, no nisu svi idealni za pire. Za kremasti pire birajte onaj s visokim postotkom škroba. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desirre i Victoria.

TRIK 2: Jednaki komadi

Krumpir bi uvijek trebali rezati na jednake komade jer će se na taj način ravnomjerno skuhati.

TRIK 3: Hladna voda

Krumpire stavite kuhati u hladnu i posoljenu vodu.

TRIK 4: Oštri nož

Kada oštrim nožem možete probosti krumpir, to je znak da je gotov i da ga možete ocijediti.

TRIK 5: Maslac, mlijeko i maslinovo ulje

maslac                           maslinovo ulje

Ocijeđeni krumpir vratite u posudu u kojoj se kuhao i dajte maslac, mlijeko i maslinovo ulje. Promiješate.

TRIK 6: Koristite gnječilicu za krumpir, nikako štapni mikser

Pretvorite krumpir u pire uz pomoć gnječilice ili obične vilice. Zaboravite na štapni mikser jer će pire postati gumenast i ljepljiv.

TRIK 7: Igrajte se sa začinima

Za kraj, nemojte se bojati začiniti krumpir solju i paprom.

Poigrajte se i drugim začinima poput peršina ili vlasca.