Zaboravite na štapni mikser
Bez njega ne možemo zamislite sarmu, punjenu papriku ili juneće šnicle.
Krumpir je jedna od namirnica koju ne smijemo podgrijavati jer postaje štedna i opasna za zdravlje. Stoga kada radite pire krumpir budite racionalni i skuhajte točno onoliko koliko vam treba za obrok.
Kako do kremastog pirea u 5 koraka?
TRIK 1: Odabir pravog krumpira
Postoji preko 5000 vrsta krumpira, no nisu svi idealni za pire. Za kremasti pire birajte onaj s visokim postotkom škroba. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desirre i Victoria.
TRIK 2: Jednaki komadi
Krumpir bi uvijek trebali rezati na jednake komade jer će se na taj način ravnomjerno skuhati.
TRIK 3: Hladna voda
Krumpire stavite kuhati u hladnu i posoljenu vodu.
TRIK 4: Oštri nož
Kada oštrim nožem možete probosti krumpir, to je znak da je gotov i da ga možete ocijediti.
TRIK 5: Maslac, mlijeko i maslinovo ulje
Ocijeđeni krumpir vratite u posudu u kojoj se kuhao i dajte maslac, mlijeko i maslinovo ulje. Promiješate.
TRIK 6: Koristite gnječilicu za krumpir, nikako štapni mikser
Pretvorite krumpir u pire uz pomoć gnječilice ili obične vilice. Zaboravite na štapni mikser jer će pire postati gumenast i ljepljiv.
TRIK 7: Igrajte se sa začinima
Za kraj, nemojte se bojati začiniti krumpir solju i paprom.
Poigrajte se i drugim začinima poput peršina ili vlasca.