Jednostavno, zdravo i bez mnogo filozofije
Rođena sam i odrasla u Dalmaciji i navikla na lešo. Lešo je na našem tjednom jelovniku bilo 3-4 puta. Ponedjeljkom juha s lešo teletinom, petkom riblja juha s lešo ribom, a srijedom i subotom lešo povrće kao prilog mesu. To je bila konstanta i normala, jer lešo spremljeno meso, riba i povrće su najzdravija jela, tako je vikala moja mama.
S nepunih 19 godina došla sam u Zagreb na fakultet i odjednom nestalo je lešade. Kada bi došla na ručak kod prijateljica s faksa, ili povrće u varivu, ili sa zaprškom, ili pečeno, ali nikako lešo.
Imala sam osjećaj da je lešo na kontinentu sinonim za nedovoljno, isprazno.
Bilo mi je žao zbog toga, jer smatram da je lešo pripremljeno jelo više od toga, a uz to ne trebate biti masterchef da pripremite lešo obrok.
U lonac stavite dosta hladne vode, povrće operete i narežete na komade srednje, kada voda zakuha stavite povrće i veliku žlicu soli u vodu. Nožem provjerite da li je povrće kuhano. Pazite da se ne prekuha i procijedite. Ocijeđeno povrće zalijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom i pospite svježe narezanim češnjakom i peršinom.
Može li bolje, može li zdravije, može li jednostavnije. Kuhajte lešo i budite zdravi.