Kada voda zakipi, dodajte tjesteninu
Iskreno, ne poznajem osobu koja ne voli tjesteninu. Špageti, makaroni, penne, camellonii, lazanje, kod moje obitelji svi oblici tjestenine su dobrodošli, bilo kao prilog jelu ili kao glavno jelo.
Možemo se truditi oko umaka, ali ako smo loše skuhali tjesteninu sve pada u vodu.
Donosimo trikove kako savršeno skuhati tjesteninu.
TRIK 1: Veliki lonac
Tjestenina je razigrana poput vaše djece, treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jest staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.
TRIK 2: Količina vode
Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za 500g tjestenine treba vam otprilike 5 l vode. Što znači da stavite 1 l vode na svakih 100 g tjestenine.
TRIK 3: Sol
Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da sol dodate u vodu. Kada voda zakipi, dodajte sol i to 7 g po litri vode (to je otprilike 4 žličice soli za 500 g tjestenine).
TRIK 4: Ulje
Krivo je mišljenje da je potrebno dodavati ulje u vodu za kuhanje tjestenine.
Ulje može napraviti više štete, nego koristi. Jedna od njih je da se zbog ulja, umak neće lijepo „uhvatiti“ za tjesteninu.
TRIK 5: Kipuća voda
Tjesteninu u lonac stavite tek kada voda zakipi.
TRIK 6: Miješanje
Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak min bit će sasvim dovoljno.
TRIK 7: Probajte tjesteninu
Za vrijeme kuhanja, probajte tjesteninu, pazeći da se ne raskuha. Ne morate se slijepo držati uputa za kuhanje na pakiranju. Ako je „osjećate pod zubima“, to je to. Gasite ploču.
TRIK 8: Zaboravite na ispiranje
Tjesteninu ocijedite, ali nikako ne ispirite.
TRIK 9: Ta magična vodica
Nikako ne bacajte vodu u kojoj se tjestenina kuhala.
Sačuvajte 1 dcl i dodajte ju u umak. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu.
Uživajte u savršeno kuhanoj tjestenini!