Jeste li znali da losos podiže raspoloženje?
U moju je kuhinju losos doplivao tek nedavno. Već me dugo muž moli da mu pripremim losos za ručak, a ne samo brancin ili oradu. Nisam ljubitelj lososa, možda zato što nema kostiju (drače) pa mi ga nije uzbudljivo jesti.
No, kupila sam ja svom mužu filet losos i tako je on postao čest gost našeg ručka petkom.
Priprema lososa nije zahtjevna. Prije svega, nema čišćenja. U supermarketima ili ribarnici možemo kupiti filet lososa koji je odmah spreman za pripremu.
Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira ju narančasto-ružičasta boja mesa.
U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina.
Obiluje omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje srca i krvožilnog sustava. Podiže raspoloženje, a neke studije ukazuju i da suzbijaju simptome depresije.
Donosimo trikove kako u pećnici ispeći sočan filet u pećnici:
TRIK 1: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijevih.
TRIK 2: Poprskajte uljem posudu u kojoj će se peći.
TRIK 3: Papirnatim ručnikom posušite file lososa i polegnite ga tako da strana s kožom bude prema dolje. Začinite solju i paprom.
TRIK 4: Pecite dok losos ne dobije boju u sredini, otprilike 10-12 minuta.
TRIK 5: Ako niste sigurni koliko dugo peći losos, sljedeći trik vam može pomoći u tome. Savjetuje se za svakih 1,25 centimetara filea dodate 4-6 minuta termičke obrade u pećnici, što znači da je, ako je file debeo 2,5 centimetra, idealno vrijeme pečenja 8-12 minuta.
TRIK 6: Losos u sredini mora ostati blago proziran i ružičast.
Primijetite li da iz njega počinje curiti bijela tekućina, to je znak da ste ga prepekli.
No, gledate li pažljivo na sat i držite se propisane minutaže, vaš će losos ostati sočan.
Ovako pripremljen losos zdraviji je od onog prženog na tavi, jer mu je potrebno manje ulja.
Uživajte u lososu i svim njegovim blagodatima koje pruža. Hvala mužu, koji mi je to otkrio!