Jednom odmrznuto jelo nikada ne vračajte u zamrzivač
Bit dobrog planiranja jelovnika je upravo zamrzavanje. Kuhaš jednom, jedeš dvaput. Bilo da planski napraviš više jela ili ti je ostalo od ručka, zamrzavanje obroka je super ideja.
No, kao i sve, ima par trikova kada i kako zamrzavati da bismo očuvali kvalitetu jela.
TRIK 1: Plastične zdjelice ili vrećice
Opskrbite se plastičnim vrećicama ili zdjelicama za zamrzavanje te naljepnicama na kojima ćete napisati ime jela i datum smrzavanja. To će vam uvelike pomoći pri organiziranju obroka i neće te se igrati igre pogađanja „Koje je ovo jelo?“, jer zamrznutu hranu puno je puta teško prepoznati.
TRIK 2: Prvo ohladite pa zamrznite
Zamrznuti možete sva variva ili meso u umaku. No, nakon što je skuhano obavezno jelo ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nemojte ga hladiti dulje od sat do dva, kako se ne bi razvile štetne bakterije.
TRIK 3: Ne koristite brašno
Ako zamrzavate variva, nemojte tijekom kuhanja dodavati brašno za zgušnjavanje. jer bi se povrće prilikom odmrzavanja moglo raspasti i postati kašasto, što baš i neće biti ukusno. Saznaj trikove za zdraviju zapršku.
TRIK 4: Juha kao temeljac
Juhu je uvijek dobro imati u zamrzivaču. Bilo da će vam poslužiti kao temeljac za rižoto ili kao samostalni obrok. Ohladite juhu na sobnoj temperaturi i podijelite u posudice tako da u njima ostane što manje zraka.. Ako juhu zamrzavate u vrećicama, napunite ih do 3/4 i pazite da dobro zavežete vrećicu, kako se juha ne bi izlila po zamrzivaču.
TRIK 5: Zamrzavanje umaka
Ako zamrzavate umake pripremati ih nešto rjeđe jer zamrzavanjem postaju gušći.
TRIK 6: Pazite na jaja i mliječne proizvode
Dodatke poput jaja, kiselog vrhnja i sl. bolje je dodati prije upotrebe, nakon odmrzavanja jela
TRIK 7: Neka jela ipak se ne preporuča zamrzavati
Rižu, puding, kuhani krumpir i tvrdo kuhana jaja nije preporučljivo zamrzavati
TRIK 8: U zamrzivaču do 6 mjeseci
Zamrznutu hranu možete držati u zamrzivaču do 6 mjeseci. No, sumnjam da će toliko izdržati 😊
TRIK 9: Nikada ne zamrzavajte dvaput
Jednom odmrznuta hrana treba se odmah pojesti, jer ponovno zamrzavanje nije preporučljivo može biti štetno.