Naših 5 dana na Braču

Nakon dugog razmišljanja i pregledavanja smještaja po Bookingu….odluka za naše obiteljsko ljetovanje, pala je na otok Brač, koji nam nije bio ni na popisu destinacija za ovo ljeto.

Mi Splićani, Brač baš ne doživljavamo jer je – tu, preko puta. Gledamo ga svaki dan. 
No, toliko je predivan, da sam ja, koja se ne volim vraćati na ista mjesta, rekla mužu – idemo opet iduće godine.

SymBOL Brača

Sinonim Brača je razvikani Bol i plaža Zlatni rat. Predivan prirodni fenomen. Ova je  plaža super ako ste u 20-tima i idete s ekipom na more, željni avanture i dobrog provoda.
Nije mi baš TOP obiteljska destinacija, ali smo je svakako posjetili I dečkima objasnili zašto je tako posebna.

Jeste li znali da je Zlatni rat nastao slaganjem kamenčića s Vidove gore, a zbog vjetra koji uvijek na toj plaži puše, vrh plaže je malo povijen prema zapadu, malo prema istoku, što plaži daje drugačiji izgled.

Obzirom da je duga 1000 m, može primiti preko 4000 kupača.

TOP plaže

Brač ima mnogo uvala i plaža o kojima se ne priča na sva zvona, a ono što je super je to što su pristupačne za djecu i što se do njih može lako doći.
More je predivno. Predivne boje. Čisto. Dečkima sam rekla da rone jer je ovo najzdravija “fiziološka otopina” na svijetu.

Naša preporuka: plaža Bistrica (Sutivan),  plaža Zora (Sumartin), plaža Puntica (Sumatin) plaža Tri mosta (Supetar), plaža Trstena (Postira).

TOP suvenir

Smješteni smo bili u Sutivanu. Malom i mirnom mjestu na sjeverozapadnom dijelu otoka. Udijeljenome od Supetra i trajekta svega 10 minuta vožnje.
Plaža nam je bila odmah ispod apartmana tako da smo tu uživali u jutarnjim kupanjima, a popodne smo išli na druga mjesta po otoku.

Gdje god krenete prirodna je predivna. Maslinici, kamen i predivni zvonici. Svako mjesto ima drugačiju crkvu i zvonik koja priča svoju priču.

Uz cestu se prodaje maslinovo ulje i predmeti od bračnog kamena, a u Pučišćima se nalazi i klesarska škola. Predmeti od bračķog kamena su predivni suveniri koji će vas uvijek podsjećati na ovaj otok.

TOP mjesto za djecu

Ono što me oduševilo je Park prirode Sutivan. Mjesto na koje morate otići ako ste s djecom na Braču. Zoološki vrt, igralište, odbojka na pijesku, nogometno igralište, zip line, tobogani, trampolin i restoran. Sve na jednom mjestu. Dečki su bili oduševljeni. Ulaz se plaća (odrasli 30 kn, djeca starija od 3 godine 20 kuna).

TOP pogled otoka


Obavezno se popnite na Vidovu goru – najviši vrh hrvatskih otoka. Visok je 778m i zbilja put do vrha nije težak, a očekuje vas predivan pogled na plažu Zlatni rat i srednjodalmatinske otoke.

TOP mjesto za obiteljske fotografije

Obzirom da smo prošle godine bili na Korčuli i na plaži Banya (grad Korčula) se slikali na ljuljačkama, dečki su htjeli opet na ljuljačke u moru, pa smo se zaputili u Sumartin i plažu Puntica.

Ispričavam se svima koji se nisu uspjeli slikati zbog Karla kojemu je bilo tako lijepo ljuljati se i točati nogice u moru, da je jedva sišao s ljuljačke.

U Postirama se isto nalazi ljuljačka u moru na plaži Trstena. Predivno mjesto za obiteljske fotke. Na putu do plaže proći ćete pokraj tvornice Sardina. Volimo njihove proizvode, pa je bilo zanimljivo vidjeti odakle dolaze.

Više od očekivanog

Obožavamo otoke. I iako smo većinu ljeta u Splitu, uvijek odemo 5-6 dana na neki otok i stvaramo obiteljske uspomene. Otok je mjesto na kojem sam najopuštenija. Ta pomisao da je oko vas samo more za mene je toliko opuštajuća. 

Znam da se mnogi užasavaju boravka s djecom na otoku. No, nemojte da vas strah spriječi da ostvarite svoje snove i želje.

Brač je ispunio sva naša očekivanja i super je destinacija za obiteljski odmor. Jeste li znali da je površinom treći najveći hrvatski otok? Miran, udaljen od Splita svega 50 minuta vožnje trajektom, predivne plaže za djecu, Park prirode, nema komaraca.

Pamtiti ćemo ga dugo, dugo po predivnih 5 dana. Definitivno, zaslužuje naš povratak!