Tatin ručak

Stiže nam doba roštiljanja, doba fine hrane i druženja. Nekada su mi izlasci do ranih jutarnjih sati bili najbolji način zabave s prijateljima, ali što sam starija, a pogotovo otkada imam djecu, druženja kod kuće su mi TOP. Još ako ta druženja uključuju pucketanje vatrice i ručak koji će tata pripremiti – potpisujem.

U našoj obitelji, muž je zadužen za roštilj. Ja ne znam ni vatru zapaliti 😊.

Kod kuće, uz more, jezero ili rijeku

No, za nabavku, kupovinu mesa, marinadu i prilog sam ja zadužena, iako on preuzme zasluge za cijeli ručak.

Ja uvijek dajem prednost ribi s gradela, nego li mesu s roštilja, no za druženja s prijateljima i obitelji, meso je bolji izbor.

Roštilj, osim kod kuće, možete napraviti u prirodi, uz rijeku, jezero, more. Mene uspomene vežu uz Bundek, Jarun, Koranu. Za dobar roštilj osim mesa, najvažnije je dobro društvo.

Donosim vam nekoliko savjeta za super roštilj:

SAVJET 1: Obavite kupnju mesa na vrijeme

Ako par sati prije paljenja vatre krenete u kupnju, biti ćete pod stresom i meso nećete stići marinirati. Meso kupite minimalno dan ranije kako biste ga preko noći mogli marinirati.

SAVJET 2: Koliko mesa kupiti po osobi?

Ovo pitanje je najčešće ako radite roštilj za veliku obitelj ili društvo. Odgovor je 250-300 grama po osobi, a za djecu u pola manje.

SAVJET 3: Kupite nekoliko vrsta mesa

Najdraže meso s roštilja mi je piletina. Tako jednostavna i nježna na roštilju je pun pogodak. I djeci je omiljena. Osim piletine roštilj nije roštilj bez: ćevapa, kobasica, vratine, pljeskavice, svinjskih ražnjića… Za roštilj nikada ne birajte krto meso, nego meso prošarano masnim dijelovima. Meso za roštilj ne smije biti pretanko izrezano, kako se ne bi presušilo ni predebelo da ne ostane sirovo.

SAVJET 4: Jednostavna marinada

Za meso koristim najjednostavniju moguću marinadu. Meso posolite, popaprite, dodajte mu nekoliko režnjeva češnjaka koje ste narezali na ploške, dvije grančice svježeg ružmarina i maslinovo ulje. Sve dobro rukama utrljajte da svaki komad bude mariniran. Meso ostavite u marinadi preko noći te ga prije pečenja izvadite minimalno sat vremena prije iz hladnjaka kako bi došlo na sobnu temperaturu. Meso nikada ne stavljajte na roštilj direktno iz hladnjaka.

SAVJET 5: Paljenje vatre i drva

Ovo piše moj muž, je kao što sam rekla, ja vatru ne znam zapaliti 🙂

Važno je dobro pripremiti drva za vatru i potpalu jer bez kvalitetnog žara nema dobrog roštilja. Za potpalu se mogu koristiti suhi sitni ostaci od obrezivanja loze, maslina, voćki ili možete cjepanicu usitniti na manje komade. Kad je sve spremno, u sredinu postavite malo papira te na njega u obliku „indijanskog šatora“ složite prvo sitnija (ispod debljine malog prsta), a nakon toga malo krupnija (do 2-3 prsta debljine) drva za potpalu.

Upaljačem ili šibicama upalite papir s nekoliko strana i pričekajte da se drva razgore.

Tad stavite 2-3 tanje cjepanice i pričekajte da se zapale tek nakon toga idu cjepanice normalne veličine.  

Ako se želite malo ubrzati pripremu vatre, drva složite cik-cak u krug oko vatre. Jedna na druge, pravokutno, s time da se ostavite dovoljno zraka da se vatra ne „uguši“.


Ovisno o drvima koja se koriste dva su načina kako peći roštilj. Ako koristite visokokalorična drva poput drva masline – onda se na njima može i peći roštilj. Dok s druge strane, ako imate manje kvalitetna drva i dosta mesa za peći, morate uzeti ugljen i pomiješati ga sa žarom dok se ne razgori te na zapaljenom ugljenu peći meso.

U oba slučaja mudro je napraviti „rezervnu“ vatru – izdvojiti drva koja se još nisu razgorila u žar i s njima dozirati vatru ako je premalo topline, ili pepelom „smanjivati“ vatru ako je prejaka.

Hvala mužu!

SAVJET 6: Redoslijed pečenja mesa

Svako meso se ne peće jednako i za različite vrste mesa potrebna je drugačija vatra. Na primjer vratinu treba staviti peći prvu dok je vatra najjača. Kada vatra malo splasne na red dolaze ćevapi, kobasice, piletina…. Optimalno je meso peći po dvije minute sa svake strane te ga ravnomjerno rasporediti na rešetki.

SAVJET 7: Meso držite u poklopljenoj posudi

Ako radite roštilj za veću ekipu, teško da možete odjednom ispeći svo meso. Pečeno meso stavite u posudu s poklopcem, kako bi ostalo sočno i mekano dok se ostatak mesa ispeče.

SAVJET 8: Maslinovo ulje

U Karlovcu su me svi čudno gledali, kada sam pečeno meso s roštilja polila / začinila maslinovim uljem. Sve dok nisu probali. To je onaj finalni „touch“ na ribu ili meso s roštilja. Umočiti kruh u sokove koje pečeno meso pusti i maslinovo ulje je delicija. Ako niste, svakako probajte.

SAVJET 9: Prepečeni kruh

Nakon što ste isplekli meso, na roštilj stavite kriške kruha i prepecite ih s obje strane. Super prilika da iskoristite i stari kruh. U hrskavom i toplom kruhu će uživati cijela obitelj.

SAVJET 10: Očistite roštilj

Ovo je najteži posao, ali i neizbježan. Nakon roštiljanja i jela – čišćenje. Jako je bitno nakon svake upotrebe roštilj očistiti kako bi bio spreman za sljedeće korištenje. Najbolje ga je očistiti dok su rešetke još tople, kako se štetne tvari ne bi gomilale i lijepile na hranu prilikom iduće pripreme.

SAVJET 11: Uživajte u trenucima s obitelji i prijateljima jer su neprocjenjivi!

Čak i ako vam roštilj nije ispao kako ste zamislili, obitelj i prijatelji su ono što svaki roštilji čini posebnim.