Najpoželjniji svjetski grad za život 2023. godine

Rujan, listopad i studeni su mjeseci u kojima su rođeni moji dečki.

Umjesto igračaka, za rođendan im volimo darovati doživljaj i uspomenu za cijeli život. Tako zadnjih par godina na jesen odemo na malo dnevno ili vikend putovanje.

Obično zajedno, u skladu s mogućnostima biramo destinaciju, ali ovaj put su dečki sami izabrali – Beč. Ponajviše zbog Pratera i Muzeja voštanih figura Madame Tussauds.

Grad u kojem vrijede pravila

Nama se izbor svidio i na Airbnbu smo rezervirali dva noćenja u apartmanu.

Već i vrapci na grani znaju da više preferiram apartman, nego hotel, kada je putovanje s djecom u pitanju. Apartman mi daje više mogućnosti i slobode. Osjećam se kao da sam doma. U hotelu imam osjećaj kao da sam u nekoj kutiji i živim po tuđim pravilima.

Apartman tražimo tako da prvo odlučimo što želimo posjetiti i onda u tom krugu pronađeno smještaj koji nam odgovara. Ovaj put je to bio bečki kvart Leopoldstadt

Beč ima blizu 2 milijuna stanovnika, što znači da je duplo veći od Zagreba.

Ima hrpu semafora i kružnih tokova. Fascinirana sam bila urednošću grada. Nisam vidjela komadić smeća na ulici i niti jednu oronulu fasadu. Sve je po P.S. Prava bečka škola.

Balkanskom ulicom prolazim…..

I ljudi se ponašaju po pravilima. Ako nešto otvara u 9h, onda otvara u 9:00. Ako je crveno na semaforu, nitko ne pretrčava cestu. Ako je ograničenje brzine na cesti 90, nitko ne vozi preko 100 na sat. Ako parking nije jasno označen, nitko tu ne prakira.

Beč definitivno nije grad koji ima problema s parkingom. Ima jako puno podzemnih garaža i zbilja nismo trošlili ni vrijeme ni živce na traženje parkinga.

Hrvatski jezik se često čuje na ulicama grada, a u Beču postoji i Balkanska ulica. Ulica prepuna restorana, noćnih klubova i kafića s balkanskom glazbom. Mjesto gdje se okupljaju Hrvati, Bosanci i Srbi, dakle narodi bivše Jugoslavije.

Trgovine su nedjeljom zatvorene

Ono što me jako iznenadilo je to što većina supermarketa subotom radi do 18, a nedjeljom ne rade. U Beču ćete naići na Lidl, Billu i Spar koji radnim danom rade do cca 19:30 h.

Pomislila sam – lakše je biti trgovac u Beču nego li u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, gdje nerijetko trgovine rade i do 22 sata.

Cijene u trgovinam su slične kao kod nas, a za kuglicu sladoleda u Beču izdvojiti ćete 2 eura.

Kada idemo na put s djecom, prije puta napravimo plan obilaska. Provjerimo dječje atrakcije, cijene, radno vrijeme i sve što je potrebno da put i boravak protekne što ležernije, da uživamo punim plućima i da što manje vremena gubimo na besciljno lutanje.

Tako su se na našoj listi našli:

  • Prater – simbol Beča. Dečki su jedva čekali vožnju panoramskim kotačem. Dan je bio vedar i sunčan i sa 67 metara visine uživali smo u pogledu na grad. Uz famozni kotač nalazi se i zabavni park.

Najstariji zabavni park na svijetu. Iako se cijene vožnji kreću od 3 do 5 eura, u njemu možete potrošiti cijelu plaću. Ima 250 atrakcija i svaka je bolja od prethodne. Ovaj zabavni park je idealan za 7+ djecu.  Maleni ne mogu na dosta vožnji. Obzirom da nisam adrenalinski tip, ja sam s Karlom išla na laganije vožnje, dok su dečki uživali s tatom u vožnjama u kojima bih meni srce stalo.  

  • Madame Tussauds – muzej voštanih figura nalazi se u sklopu Pratera. Duje je fasciniran Michael Jacksonom i želja mu je bila vidjeti njegovu voštanu figuru. To je i bio najveći razlog našeg posjeta ovom muzeju. U Muzeju se možete slikati s Madonnom, Will Smithom, Marilyn Monroe, Einstein, Barack Obamom, Scharcenegerom. Fora, zar ne?

  • Dunavski grad, toranj i otok – kroz Beč protječe rijeka Dunav uz koju možete prošetati ili popiti kavu. Uz Dunav se smjestio i Dunavski grad, koji obiluje visokim i modernim neboderima. Arhitektura tog dijela Beča se jako razlikuje od ostatka grada. Na trenutak sam pomislila da nismo više u Beču.

Uz Dunav se smjestio i Dunavski toranj je najviša zgrada u Austriji i kulturna znamenitost. Visok je 252 metara i pruža predivni pogled na grad i okolicu.

Ako ste u Beču prošetajte Dunavskim otokom dugim čak 21 km (ne morate cijelu rutu :-)). Dunavski otok je nastao kako bi zaštitio grad od poplava. No s vremenom je postao glavno središte rekreacije za sve Bečane i Bečanke.  

  • Prirodoslovni muzej (Natural History Museum Vienna) – Beč obiluju muzejima i super je što je velika većina smještena na istom  mjestu, Naš je izbor pao na prirodoslovni muzej. Najviše zbog sobe s dinosaurima. Muzej je fascinantan. Ima 30 milijuna izložaka i jedan je najboljih prirodoslovnih muzeja u svijetu. Nije dosadan i djeca su uživala. Besplatan je za djecu mlađu od 18 godina, kako i većina bečkih muzeja.

Ako volite muzeje, super je što su oni u Beču na jednom mjestu u sklopu muzejske četvrti (MuseumsQuartier Wien).

  • Šetnja centrom – dok smo šetali centrom Beča imala sam osjećaj da šećem Zrinjevcem, Tkalčom ili zagrebačkom špicom. Beč baš podsjeća na Zagreb. Razlika je naravno u veličini grada, ali i u čistoći grada i predivnim i obnovljenim fasadama.
  • Kuća mora (Haus des Meeres) – fascinantan akvarij na 11 katova. Idealno mjesto za djecu. Na vrhu akvarija je restoran i predivni vidikovac na cijeli grad.
  • Dvorac Schonbrunn  i labirint –  zadnje jutro u Beču proveli smo šetajući parkovima oko dvorca Schonbrunn, koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštin. Uživali smo u predivnoj prirodi i jesenskim bojama. Odlično mjesto za šetnju, trčanje, odmor u prirodi. U dvorac nismo ušli, ali smo ušli u prirodni labirint koji je dečkima bio super. U blizini dvorca se nalazi i ZOO, kojeg ovog puta nismo posjetili.
  • I naravno bečki šnicli (Wiener Schnitzel)

Znate li kako se radi bečki šnicl?

Originalno se radi o dtelećeg mesa.  Prije prženja se tuče batom i s obje strane uvalja u brašno, jaja i krušne mrvice.  

Prži se oko 2 do 3 minute sa svake strane u tavi s otopljenim maslacem, što mu daje drugačiju aromu od običnog pohanog mesa. Za vrijeme prženja tava se povremeno treba protresti.

Najčešće je poslužen uz krišku limuna, krumpir salatu, pomfrit ili rižu.

Iako je najpopularniji i najčarobniji u doba Adventa, nama je bilo lijepo u listopadu bez prevelike gužve upoznati austrijsku metropolu.

Naša preporuka za obiteljski izlet.
Tim više što je Beč 2023. godine proglašen najpoželjnijim svjetskim gradom za život i što je poznat po niskoj stopi kriminala niska, a kada planirate putovanje s djecom, to nije zanemariva činjenica.