Jednostavan recept
Kaže meni prijateljica: „Dobro, kad ćeš objaviti neki recept za rakiju! To mamama treba“. 🙂
Nije da vas nagovaram na alkohol, ali vjerujem da smo se sve našle u situaciji kada bi nam dobro došla čašica žestokog.
I zato….za sve one dane kada dođete umorni s posla, a kući vas dočeka kaos, kada se osjećate da ste najgora mama na svijetu, kada vas živcira on line nastava i poželite da ste se rodili u 19. stoljeću bez interneta, za sva druženja s prijateljicama dok muž čuva djecu, evo jednostavnog recepta za Limoncello.
Iskoristite sezonu limuna i uživajte cijelu godinu
Sezona je agruma i imam sreće što jedno stablo tatinog limuna daje 150 kilograma ovog predivnog voća. Limunada, kolači, čaj s limunom i đumbirom, limoncello, najčešće su moje kombinacije s limunom.
Limoncello je talijanski liker od limuna. Neki ga rade s rakijom, neki s 95%-tnim alkoholom, a neki, kao ja, s votkom. Dosta je varijacija, ali ono što je za ovo piće najbitnije je da koristite neprskane domače limune, nikako ne one iz supermarketa.
RECEPT ZA LIMONCELLO:
Sastojci:
0,75 l votke
7 neprskanih limuna
250 ml vode
250 g šećera
Priprema:
U lončić stavite vodu i šećer i pustite da zakuha. Ohladite. Limunima oštrim nožem ili gulilicom kore za krumpire odrežite koru. Pazite da što manje bijelog dijela kore zarežete, jer tu se nalazi gorčina.
U čistu bocu od cca 1,5 litre, stavite koru od limuna, ulijte votku i ohlađeni sirup od vode i šećera. Protresite bocu i držite ju na hladnom i tamnom mjestu dva tjedna.
Svaki dan protresite bocu i nakon dva tjedna pretočite liker u staklenu bocu kroz gazu kako ne bih ostale mrvice. Liker čuvajte u hladnjaku i to je to!
Zbog svoje boje, mnogi Limoncello nazivaju i „suncem u boci“. Osim kako aperitiv, može se koristiti za pripremu kolača i sladoleda.
Nazdravite dobrim i lošim trenucima majčinstva uz Limoncello u najboljem društvu!