Tri recepta za super školski doručak!
Budilica zvoni, odgađamo ju još na pet minuta, pet minuta najslađeg sna. Budimo djecu dok drugom rukom držimo četkicu i peremo zube. Ne znamo što ćemo taj dan s kosom, jer je svaka dlaka odlučila otplesati svoj ples.
Djeca se bude. Ne znaju gdje su, ni koji je dan.
Skidaju pidžamu sporije nego puž. Jedva oblače odjeću za školu i onda se sjete da torba nije do kraja spremljena ili još gore, sjete se da im fali dio zadaće. Kaos. Zbrka. Stres. Uspijevamo izaći iz kuće. Uspjeh. Doručak? Odgađamo ga za neki drugi dan, jer nemamo vremena.
Vjerujem da se mnogo roditelja pronašlo u ovoj situaciji. Obzirom da sam ju detaljno opisala, pronašla sam se i ja.
Večer prije
Iz ove pomalo uobičajene jutarnje priče možemo se izvući jedino voljom, željom, dobrom organizacijom i postavljenjem prioriteta da je doručak najvažniji obrok u danu. Ako tako posložimo priču, budilica će zvoniti 10 minuta ranije, a priprema za školu i posao biti će obavljena večer prije.
Upravo ta, večer prije, ključ je da bez stresa započnete sutrašnji dan, s osmjehom izađete iz kuće i stignete na vrijeme u vrtić, školu, na posao.
Kuhajmo zajedno sa svojom djecom
Vjerujem da ujutro nemate vremena peći muffine, palačinke i slagati kreativne tanjure, zato ih napravite večer ranije sa svojom djecom. Ujutro ćete biti ponosni na njih, a oni će rado pojesti zajedno pripremljeni doručak. Ima li boljeg početka dana?
Današnji tempo života je takav da su mnoge obitelji na okupu tek navečer, zato je jutro važno iskoristiti za zajednički obrok, razgovor i ležernu atmosferu. Doručak, mirno jutro i obitelj za stolom trebaju nam dati energiju i napuniti baterije za sve izazove dana pred nama. Vođeni takvom mišlju s vremenom će doručak postati dio vaše zajedničke rutine, bez koje nećete moći.
Veća aktivnost kroz dan
Jako je bitno da doručak bude hranjiv, a opet ne pretežak. Djeca koja ne preskaču doručak usvajaju zdrave prehrambene navike, sudjeluju u tjelesnim aktivnostima i imaju veću koncentraciju u školi. Vjerujem da ćete se složiti da se za ove ciljeve vrijedi potruditi, jer rezultati su vidljivi.
Svjedoci smo da je sve više pretile djece. Upravo je doručak super način kako poražavajućim brojkama stati na kraj. Ako je on kvalitetan, djeca neće imati potrebu utažiti glad i žeđ visokokaloričnom hranom, zaslađenim sokovima ili prejedanjem ručka.
Muffini i palačinke u povrtnoj varijanti
Moja djeca nisu ljubitelji povrća, da se njih pita jeli bi samo krumpire. Svaku podvalu mrkve, tikvice, brokule, smatram osobnim uspjehom. Nema djeteta koje ne voli palačinke i muffine. Upravo zato, zajedno ih napravite u povrtnoj varijanti, kao i mi.
POVRTNE PALAČINKE
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- pola šalice brašna ili zobene
- 2 jaja
- prstohvat soli
- papar
- kokosovo ulje
Priprema:
Super je kod ovog recepta što povrće možete naribati večer prije. Zamolite djecu da vam pomognu s guljenjem, ribanjem povrća (sukladno dobi). Naribanom povrću dodajte sol, papar, brašno i jaja i sve lijepo promiješajte. Mikser vam ne treba.
Smjesu preko noći stavite u frižider. Ujutro na tavi zagrijte kokosovo ulje i žlicom stavljajte smjesu na tavicu. Pecite 2-3 minute sa svake strane. Poslužite uz jogurt ili čašu mlijeka.
POVRTNI MUFFINI OD BUNDEVE – miris i okus jeseni!
- 1/3 šalice maslinovog ili kokosovog ulje
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- 1 šalica pirea od bundeve
- 1/4 šalice mlijeka
- žličica cimeta
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 šalica brašna (pšenično ili pirovo)
- pola šalice zobenih pahuljica
- vanil šečer
- prstohvat soli
Priprema:
U velikoj zdjeli pjenjačom istucite ulje i med. Dodajte jaja i dobro umutite. Dodajte pire od bundeve, koji ste napravili tako da butternut tikvu ogulite, narežete na kockice i stavite kuhati 15-tak minuta. Kuhanu tikvu procijedite i štapnim mikserom usitnite u pire.
U zdjelu dodajte mlijeko, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo, vanil šečer i malo soli. Umutite pjenjačom, mikser vam ne treba.
Dodajte brašno, zobene pahuljice i sve lijepo promiješajte. Smjesu ulijte u kalupe za muffine i pecite na 170 stupnjeva / 20-25 minuta.
Ono što je super kod ovih muffina je to da su bolji kada malo odstoje, tako da ih slobodno možete napraviti večer prije i ujutro poslužiti za doručak uz sok od cijeđene naranče ili čaj!
TORTILJE S POVRĆEM I JAJIMA
- 4 tortilje
- 5 jaja
- 2 crvene paprike
- 1 luk
- 50 g konzerve kukuruza
- 100 g sira gauda
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Na maslinovom ulju kratko prodinstajte luk i na kockice narezanu papriku. Kada je povrće omekšalo izvadite ga iz tave, a u istu tavu ulijte jaja, koja ste istukli s malo mlijeka i soli. Napravite omlet.
Na tortilju stavite povrće, kukuruz, omlet i naribani sir. Preklopite u polumjesec, pa u trokut. Poslužite uz jogurt ili šalicu toplog mlijeka.
Osim za doručak, ova jela možete djeci spakirati i za užinu ili ponijeti na posao.
Započnite dan bez stresa, zdravim povrtnim doručkom i s osmijehom na licu. Ima li ljepšeg početka?