Kus kus je tjestenina koju sam također otkrila u baby prehrani i uvrstila je u top namirnice na našem jelovniku.
Jeste li znali da je Kus kus najmanja tjestenina na svijetu?
Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice, sadrži gluten i ubraja se tjestenine.
Jela s kus kusom su jednostavna za primjenu, što je još jedan razlog da ga i uvrstite u svoje jelovnike.
Izvor je vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.
Bogat je proteinima te stabilizira šećer u krvi, pomaže u zacjeljivanju rana i potiče pravila rast i razvoj.
Također pomaže u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva, a pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
Ako ste na dijeti, kus kus je idealna namirnica za vas. Naime, jedna šalica ukusnih zrnaca kus-kusa ima vrlo malo masti i svega 175 kalorija.
Donosimo trik koji uspijeva baš svaki put:
TRIK 1: U zdjelu stavite jednu šalicu kus kusa i dvije šalice vrele vode. Ako imate temeljac dodajte njega umjesto vode. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta.
TRIK 2: Možete dodati žlicu maslinovog ulja i 2 režnja češnjaka za aromu.
TRIK 3: Gotov kus kus obavezno promiješajte vilicom kako se ne bi slijepio i nastale grudice.
TRIK 4: Kus kus ohladite i u njega dodajte sastojke po želji (npr. luk, mrkva, tikvica, paprika) ili meso (npr. pileći file).