Nije svako odmrzavanje isto

Dolazite doma s posla i sretni ste što imate u zamrzivaču gotov ručak. Nema stresa, nema panike. Kada ste se već potrudili fino skuhati i zamrznuti jelo, donosimo trikove kako ga pravilno odmrznuti da se sve ne pokvari.

TRIK 1: Tri načina odmrzavanja 

Tri su načina sigurnog odmrzavanja hrane: u hladnjaku, hladnoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici. Najbolji način je polagano odmrzavanje u hladnjaku. Dakle, večer prije iz zamrzivača izvadite ručak, stavite ga u hladnjak  i podgrijte ga neposredno prije konzumiranja.

TRIK 2: Mijenjajte vodu svakih 30 minuta

Za brže odmrzavanje, hranu treba staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i uroniti u hladnu vodu (ako je vrećica propusna, bakterije iz zraka ili okoliša mogu ući u hranu, tkivo će također upiti vodu kao spužva pa će postati vodenasto). Vodu treba provjeravati i mijenjati svakih 30 minuta.

TRIK 3: Odmrzavanje u hladnjaku

Jednom odmrznuta hrana u hladnjaku, može se sigurno ponovno zamrznuti bez prethodnog kuhanja, ali će izgubiti na kvaliteti jer je za vrijeme odmrzavanja izgubila dio tekućine.

TRIK 4: Nikada ne zamrzavajte dvaput

Nakon odmrzavanja kuhanu hranu treba odmah upotrijebiti, ponovno zamrzavanje nije poželjno ni korisno za zdravlje.

TRIK 5: Kada hranu ipak možemo ponovno zamrznuti?

Ako je prethodno zamrznuta hrana otopljena u hladnjaku, neupotrijebljeni dijelovi se mogu ponovno zamrznuti.

To znači, ako se cijelo pile navečer iz zamrzivača prebacili u hladnjak i za ručak niste upotrijebili pileća prsa, već ostale dijelove pileta, pileća prsa možete vratiti u zamrzivač i ponovno zamrznuti. 

TRIK 6: Dva sata na +35 °C

Hrana ostavljena izvan hladnjaka duže od dva sata ili sat pri temperaturi od +35 °C, ne smije se ponovno zamrzavati!

TRIK 7: Zamrzavajte odmah nakon kupnje

Ako ste kupili prethodno zamrznuto meso, meso peradi ili ribu, možete ga ponovno zamrznuti, ali to trebate uraditi odmah nakon kupnje.