Ulaganje u obitelj

Mnogo puta sam već izjavila da mi je cilj da djecu naučimo da materijalno blijedi, pukne, slomije se, a da uspomene vrijede za cijeli život.

Od malena smo djecu naviknuli na vikend izlete, vožnju trajektom i avionom. Uvijek sam na putovanja gledala kako na ulaganje u obitelj i bolju povezanost s obitelji.

Obožavam taj proces planiranja putovanja i kada nas petero spakiram u kofer-dva i odemo negdje gdje nikada prije nismo bili.

To je neprocjenjivo. Odmaknuti se od svoje svakodnevnice i stvoriti nove uspomene.

No, puno toga leži u nama. Ja i muž putujemo s djecom bez straha i crnih misli. Nikada nismo zamišljali avion kako se ruši, brod koji tone ili osjećaj da se nalazimo na otoku bez pedijatra.

Putovanja su super prilika za pokazati djeci kamo svijet izgleda van njihove zone konfora. Upoznati ih s drugim načinima i kulturama života. Iako nam izgleda da oni to ne kuže, to iskustvo ih sigurno obogaćuje.
Ne morate putovati dva sata avionom za upoznati nešto novo, ponekad je dovoljno i dva sata vožnje automobilom za stvoriti uspomene za cijeli život.

Donosim vam 20 savjeta za putovanje s djecom bez stresa (ili s manje stresa):

 1. Izaberite destinaciju sukladno vašim kriterijima.
 2. Rezervirajte apartman ili hotel. Ja s djecom preferiram apartman, jer nam pruža više slobode nego hotel.
 3. Istražite sve znamenitosti koje ta destinacija ima, kako i atrakcije za djecu.
 1. Pričate s djecom o destinaciji koju planirate posjetiti. Pokažite im fotografije na internetu planirate ići.
 2. Ako putujete izvan Hrvatske, provjerite valjanost osobnih iskaznica i putovnica.
 3. Uzmite papir i isplanirajte putovanje. Ako putujete na 7 dana isplanirajte što ćete svaki dan podsjetiti i to zapišite.
 4. Kada radite plan putovanja, prilagodite ga svojim mogućnostima i budjetu. Također, nemojte si zadati tempo koji djeca možda neće moći pratiti.
 5. Ako ste u mogućnosti, za pojedine atrakcije i znamenitosti kupite karte online. Mnogo puta su jeftinije od onih na licu mjesta i izbjeći ćete čekanje u redu, a s djecom to mnogo znači.
 1. Napravite popis stvari koji vam treba za putovanje i taj popis podijelite na: odjeća, obuća, hrana, higijenske potrepštine, ljekovi, ostalo.
 2. Provjerite što vam s tog popisa nedostaje i isto kupite na vrijeme.
 3. Spakirajte kofer s djecom. Neka oni u neku vrećicu ili tortu spakiraju svoje osobne stvari. (npr. igračke, bojice, slikovnice ili knjige, plišance za spavanje i slično). Uzbuđenju neće biti kraja.
 4. Ako putujete avionom, ne zaboravite provjeriti koliku kilažu prtljage smijete nositi. Ovo je meni najizazovniji dio. Za Španjosku sam na petero morala spakirati u kofer težak 21 kilogram.
 5. Isplanirajte jelovnik. Ja sam tip osobe koja kuha na putovanjima i iz toga razloga više volim apartman, nego hotel. Ne kuham samo zato što volim kuhati, nego i zato što je jeftinije, zato što djeca ne mogu cijeli dan jesti nešto “suho” i zato što mi je jednostavno tako lakše. Nisam tip koji voli s djecom ići u restoran, jer rijetko se svi dobro najedemo.
 6. Kada kuhate na putovanjima, ne komplicirajte s jelima. Naš jelovnik je u većini putovanja isti. Jedan dan varivo, drugi dan tjestenina u umaku, treći riža, četvrti neka kombinacija s mljevenim mesom, peti losos u kombinaciji s povrćem itd.
 1. No, ne zaboravite i isprobati autohtona jela destinacije u kojoj se nalazite.
 2. Kako i kada kuhati na putovanjima? Ja kuham ujutro dok se djeca razbuđuju ili jedu doručak. Uz prvu jutarnju kavu koristim priliku kada su djeca najmirnija u danu.
  Iz apartmana izlazimo oko 10h i do tada je ručak gotov. Obilazimo ono što smo planirali i vračamo se u apartman na ručak i mali predah. Nakon toga nastavljamo do kasnih sati. Večeru pojedemo u hodu.
 1. Kada idemo u obilazak i izlete u torbi uvijek imamo: vodu, banane, kekse, peciva, jogurte….
 1. Što se suvenira tiče, magnet je skroz ok. Praktičan, lijep i ne skuplja mnogo prašine.
 2. Ako se s putovanja vračate u nedjelju navečer, a u ponedjeljak vas čeka škola, vrtić i posao (tako je nama bilo kada smo se vraćali iz Španjolske) prije putovanja pripremite sve da svakodnevica i povratak u rutinu bude lakši. (npr. pripremite odjeću za posao i školu, neka djeca sve školske obveze naprave prije odlaska na putovanje)
 3. Ne čuvajte fotografije s putovanja u mobitelu, razvijte ih i spremite ja posebno mjesto. Nakon nekog vremena pogledajte ih s djecom. Vjerujte imati ćete osmijeh od uha do uha.

Ove savjete možete primijeniti bilo da idete na izlet u Gorski kotar, na Brač ili u Lisabon.

Nije bitno gdje idete. Bitno je da se odmaknete od svakodnevnice, upustite u avanturu i stvorite uspomene za cijeli život.