„Opet si stavila tikvicu!“

Još od prvih kašica trudim se da mi djeca jedu puno povrća. Možda će se neki smijati, ali niti jednom svom djetetu nisam ponudila za obrok kupovnu kašicu! Zašto?

Dva su razloga! Prvi…cijeli život gledam svog oca kako obrađuje zemlju i sadi: luk, mrkvu, krumpir, tikvicu, papriku, rajčicu, patlidžan, blitvu, kelj, špinat, cvjetaču, brokulu i ostalo povrće. Kada usporedim taj okus, boju i miris povrća s onim u kupovnim kašicama – to nije ni približno isto.

Drugo…rok valjanosti tih kašica je do godinu dana na polici supermarketa. Nisam željela dati svom djetetu kašicu koja godinu dana stoji na polici na sobnoj temperaturi, a nerijetko se događa da smo putem medija obaviješteni da se neke kašice povlače iz prodaje.

Kada su djeca mala možete im svašta podvaliti, ali kada malo porastu, redovitu prebiru po varivu, umacima i sličnim jelima s komentarima „Opet si stavila tikvicu!“ (kod nas je tikvica, državni neprijatelj broj 1), „Zašto opet brokula?????“, „Da li baš moram jesti mrkvu s juhom???“

Da se njih pita jeli bi krumpir u svim oblicima. Prženi naravno najčešće, po mogućnosti svaki dan za ručak i večeru, ali mama ne da. 😊

Ribam tikvicu u bolonjez, za butternut tikvu često kažem da je mrkva, brokulu stavim u umake da se raspadne i slično.

A kao as u rukavu imam i ove zanimljive činjenice o povrću koje možda i vama pomognu, ako ste u sličnoj situaciji, a znam da jeste. Koja mama, nije?! 😊

  • Od mrkve ćeš bolje vidjeti u mraku
  • Od špinata ćeš imati mišiće kao Popaj
  • Crvena hrana će ti dati snažno srce kao
  • Rajčica je voće
  • Krastavci su odlični suputnici kada ideš u pustinju
  • Cvjetača uopće nije cvijet
  • Jedenjem češnjaka tjeraš komarce od sebe
  • Kada pojedeš krastavac, pokazati ću ti kako korom krastavca možeš izbrisati tragove kemijske?

Želja svake mame je da djeca jedu zdravo i kvalitetno, no to nije nimalo laka zadaća i misija, ali uz puno želje, volje i strpljenja sve se može. Zato, samo hrabro!