Naše omiljene domaće kašice
U prošlom članku sam pisala o svojem iskustvu dohrane i kako u njoj uživam tek s trećim djetetom, a sada vam donosim naše omiljene kašice. Za inspiraciju. Vrijedi se malo potruditi i napraviti domaće kašice. Pročitajte recepte, možda pronađete nešto za svoju bebu. Količine ovise o apetitu bebe.
6.mjeseci – 7. mjeseci
Butternut tikva i batat
Ogulite tikvu i batat i stavite ih kuhati u hladnu vodu, Kuhajte 10-15 minuta dok ne omekšaju. Procijedite i dodajte par kapi maslinovog ulja. Zgnječite vilicom
Batat, jabuka i cimet
Batat skuhajte. Kuhani batat zblendajte sa jabukom (ako je domaća nije potrebno kuhati, ako nije prokuhajte ju par minuta) te dodajte na vrh noža cejlonski cimet.
Buttternut tikva, jabuka, 2 namočene suhe marelice i cimet
Skuhajte butternut tikvu. Pred kraj kuhanja dodajte dvije suhe marelice. Procijedite i zblendajte zajedno s jabukom. Na kraju dodajte malo cejlonskog cimeta.
Pirove pahuljice, jabuka, rogač
Pirove pahuljice prelijte toplim mlijekom i ostavite par minuta da nabubre. Dodajte žličicu mljevenog rogača i oguljenu jabuku. Sve skupa usitnite štapnim mikserom.
Brokula, batat, mrkva, maslinovo ulje
Brokulu, batat i mrkvu stavite kuhati u vodu. Kada je povrće skuhano usitnite ga vilicom i dodajte žlicu maslinovog ulja.
Karfiol, blitva, batat, mrkva, maslinovo ulje
U vodu stavite kuhati povrće. Kada povrće omekša zgnječit ga vilicom i dodajte žlicu maslinovog ulja.
Jabuka, batat, maslinovo ulje
Kombinacija voća i povrća, koja pali. Batat ogulite i kuhajte u vodi. Jabuku i batat usitnite štapnim mikserom i dodajte malo maslinovog ulja.
Brokula, koromač, peršin, maslinovo ulje
U lonac ulijte vodu i stavite kuhati povrće. Kuhano povrće usitnite vilicom i dodajte žličicu maslinovog ulja.
Korabica, batat, maslinovo ulje
U vodi skuhajte korabicu i batat. Kuhano povrće usitnite vilicom i dodajte par kapi maslinovog ulja.
Korabica, tikva, maslinovo ulje
U vodi skuhajte korabicu i tikvu. Kuhano povrće usitnite vilicom i dodajte par kapi maslinovog ulja.
8. – 9. mjeseci
Zobene pahuljice, borovnice, suhe datulje, cimet i jogurt
Zobene pahuljice prelijete toplim mlijekom i ostavite ih par minuta da nabubre. Dvije suhe datulje prelijte vrućom vodom i također ih ostavite par minuta. Datulje izvadite iz vode te ih zbledajte sa zobenim pahuljicama, borovnicama i cimetom. Po vrhu kašice dodajte par žlica jogurta.
Pirov griz, suhe šljive, jabuka, cimet
Pirov griz skuhajte u mlijeku. U drugu posudu stavite dvije suhe šljive i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje par minuta. Šljive izvadite iz vode, dodajte ih u griz zajedno s oguljenom jabukom (ako je domaća ne trebate ju kuhati, ako nije prokuhajte ju par minuta) i cimetom. Sve skupa usitnite štapnim mikserom.
Pirov griz, suhe marelice, kruška, rogač
Pirov griz skuhajte u mlijeku. U drugu posudu stavite dvije suhe marelice i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje par minuta. Marelice izvadite iz vode, dodajte ih u griz zajedno s oguljenom kruškom (ako je domaća ne trebate ju kuhati, ako nije prokuhajte ju par minuta) i rogačem. Sve skupa usitnite štapnim mikserom.
Heljda, suhe datulje, kruška, kakao (naš omiljeni čokolino)
Prije kuhanja heljdu potopite minimalno dva sata. Najbolje preko noći (ako se sjetite). Procijedite heljdu i stavite ju kuhati u hladnu vodu, cca 20-25 minuta. U drugu posudu stavite dvije suhe datulje i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje par minuta. Datulje izvadite iz vode, heljdu procijedite. Datulje, heljdu i krušku usitnite štapnim mikserom. Dodajte žlicu kakaa.
Ako želite da dijete osjeti komadiće, nemojte cijelu heljdu usitniti, nego samo jedan dio, a drugi ostavite kakva je.
Avokado, jabuka, kruška, lanene sjemenke, cimet
U ovoj kašici nema kuhanja. Izdubite pola avokada, dodajte jabuku i krušku te žličicu lanenih sjemenki. Usitnite štapnim mikserom i dodajte cimet.
Proso, luk, mrkva, celer, tikvica, piletina, maslinovo ulje
Proso potopite minimalno dva sata prije kuhanja. Na vodi dinstajte luk, dodajte mrkvu, celer i tikvicu. Kada povrće omekša dodajte na kockice narezanu piletinu. Pred kraj kuhanja u jelo dodajte proso i žlicu maslinovog ulja.
Karfiol, batat, piletina, maslinovo ulje
U vodi stavite kuhati piletinu, karfiol i na kraju batat. Kada povrće i meso omekšaju, procijedite ih i usitnite štapnim mikserom ili zdrobite vilicom. Dodajte žlicu maslinovog ulja.
Karfiol, mrkva, batat, brancin, maslinovo ulje
Karfiol, mrkvu i batat stavite kuhati u vodu. Pred kraj kuhanja dodajte očišćeni filet brancina. Povrće i ribu usitnite vilicom i dodajte žlicu maslinovog ulja.
Palenta, jogurt
Palentu skuhajte na vodi. U vodu dodajte žličicu maslinovog ulja. Kuhajte do željene gustoće i poslužite bebi sa žlicom jogurta.
Jabuka, kruška, cimet, proso
Proso prije kuhanja potopite. Stavite ga kuhati. Skuhani proso procijedite i smiksajte ga s jabukom i kruškom. Dodajte malo cimeta.
Brokula, piletina, luk, peršin, maslinovo ulje
U lonac ulijte vodu i stavite kuhati piletinu, brokulu, malo luka i peršina. Gotovu kašicu usitnite vilicom ili stapnim mikserom i dodajte žlicu maslinovog ulja.
10. mjeseci – 12. mjeseci
Palenta, maslinovo ulje, mlijeko i jaje
U vodu stavite žličicu maslinovog ulja i malo mlijeka. Kada voda zakuha dodajte palentu i razmućeno jaje. Miješajte i kuhajte od željene gustoće. Možete poslužiti s jogurtom.
Cikla, luk, batat, tikvice, teletina, maslinovo ulje
U zasebnu posudu stavite kuhati ciklu, obavezno u kori. Cikla se kuha i do sat vremena, tako da planirajte unaprijed. U drugu posudu na vodi prodinstajte luk i teletinu. Pred kraj kuhanja dodajte batat i tikvice. Kuhanu ciklu ogulite te ju zblendajte zajedno s lukom, batatom, teletinom i žlicom maslinovog ulja.
Mrkva, tikvica, luk, rajčica, peršin, leća, maslinovo ulje
Leću prije kuhanja potopite. Na vodi dinstajte luk, dodajte mrkvicu, tikvicu i rajčicu. Kada povrće omekša dodajte leću i peršin. Na kraju kuhanja dodajte žličicu maslinovog ulja. Povrće možete usitniti vilicom ili ostaviti na kockice.
Mljeveno meso, luk, mrkva, tikvica, tikva, rajčica, grašak, riža i maslinovo ulje
Na vodi dinstajte luk, dodajte mrkvicu, tikvicu, butternut tikvu, te rajčicu. Kuhate pet minuta da povrće malo omekša. Dodajte mljeveno meso. Pred kraj kuhanja dodajte grašak i žlicu riže. Kada se riža skuha dodajte žlicu maslinovog ulja.
Karfiol, mrkva, brokula, batat, brancin, maslinovo ulje – u škartocu iz pećnice
Na papir za pečenje stavite karfiol, mrkvu, brokulu, batat i filet brancina. Začinite maslinovim ulje, Papir za pečenje zamotajte kako bombon. Pazite da vam sokovi ne izađu van. Stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva, cca 15-20 minuta. Usitnite vilicom.
Brokula, blitva, batat, teletina, maslinovo ulje
Na maslinovom ulju i vodi dinstajte teletinu dok ne omekša. Kada teletina omekša dodajte povrće i na kraju par kapi maslinovog ulja. Zgnječite vilicom.
Cikla, žutanjak, tikvica, mrkva, maslinovo ulje
Ciklu skuhajte u kori. Kuha se do sat vremena, ovisno o veličini. U dugoj posudi Skuhajte tikvicu i mrkvu, a u trećoj tvrd kuhano jaje. Za ovu kašicu vam trebaju čak tri posude. Ciklu ogulite, jaje očistite, te sve sastojke usitnite štapnim mikserom. U kašicu dodajte žličicu maslinovog ulja.
Svježi sir, banana, lanene sjemenke
2-3 žlice svježeg sira smiksajte sa bananom i žličicom lanenih sjemenki.
Cikla, batat, tikvice, junetina, maslinovo ulje
Ciklu skuhate u kori. U drugu posudu na maslinovom ulju i vodi dinstajte junetinu. Kada junetina omekša dodajte povrće. Sve usitnite štapnim mikserom ili vilicom.
Mrkva, luk, grašak, tikva, riža, maslinovo ulje
Na maslinovom ulju u vodi dinstajte povrće, kada povrće omekša dodajte žlicu riže. Kuhajte dok riža ne omekša.
Igrajte se, kombinirajte namirnice i nikad ne odustajte od domaćih kašica.